дом Общество По 18 случаи на корупция е работила ОД на МВР Шумен през...

По 18 случаи на корупция е работила ОД на МВР Шумен през 2018 година

0
ДЯЛ

Върху 18 преписки, с данни за корупционни престъпления е работила Областната дирекция при МВР Шумен в продължение на една година.
По 14 от преписките са събрани достатъчно данни за деяния с корупционен характер и те са предадени на прокуратурата. Това съобщи на заседание на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията комисар Тодор Енчев, зам. директор на ОД на МВР Шумен и началник отдел „Криминална полиция“
По 4 преписки полицията продължава да работи.
За подкуп са образувани 3 досъдебни производства. Случаите касаят служители на „Пътна полиция“, уточни Енчев. При два случая извършителите са разкрити.
7 са престъпления по служба и по тях са повдигнати обвинения. Образувано е едно досъдебно производство по смисъла на чл. 282 от НК и 6 досъдебни производства по чл. 311 от НК за съставяне на официални документи от длъжностни лица, които работят в общински администрации.
Комисар Енчев спести имената им, както и Общините където работят.
В сферата на здравеопазването през отчетния период са образувани две досъдебни производства срещу медицински лица. И разследването продължава в момента.
За безстопанственост са образувани 5 досъдебни производства, като по 4 от тях вече работи Окръжен следствен отдел.
Три присвоявания са установени от служителите на полицията. Касае се за присвоявания на вещи и парични средства, поверени на лица да ги съхраняват и пазят.
По две от преписките вече са повдигнати обвинения. А по едно продължава разследването.
„Направените изводи в доклада са, че корупционните престъпления са сложни“, заяви комисар Енчеви добави, че
анализа показва запазване на високия дял на корупция в държавна и местна администрация. Установените престъпни деяния са извършени от длъжностни лица в кръга на службата им, основно в земеделието и обществените услуги.
Наблюдава се нисък дял на разкритите престъпления, свързани с обществени поръчки.
„Действащото законодателство и недостатъчно ефективните способи за борба с корупцията до голяма степен затрудняват работата на правоохранителните органи, свързани с разкриването на престъпленията“, отчете зам. директорът.
Запазва се тенденцията престъпните деяния да са трудно доказуеми.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВъзрастно семейство е открито мъртво в дома му в Шумен (обновена)
Следваща статияСпоред анкета: Ниските заплати – фактор за корупция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here