дом Икономика По проект: Обучават желаещи да стартират собствен бизнес

По проект: Обучават желаещи да стартират собствен бизнес

0
ДЯЛ

Първата в страната общинска Програма за насърчаване и подкрепа на малкия бизнес е разработена от Шуменската търговско-промишлена плата, съобщи нейният председател Христо Дечев. Тя е част от дейностите по проекта „Добри практики и иновативни подходи за насърчаване на самостоятелната заетост и предприемачеството – двигател на икономическия растеж в регион Шумен”, който се реализира от Шуменската търговско-промишлена палата в партньорство с Професионалната гимназия по икономика, Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров” и „Access To Buziness” – Улвърхаптън, Великобритания. Програмата вече е внесена за обсъждане от Общинския съвет и предстои да бъде гласувана на заседанието му в края на април. По проекта вече са издадени Ръководство за стартиране на малък собствен бизнес и Наръчник за проучване и адаптиране към българските условия на модели и добри европейски практики за започване на самостоятелна стопанска дейност.
Ръководството има четири раздела: подготовка и стартиране на малък собствен бизнес, финансиране на проекти за малък бизнес, маркетинг на малък бизнес и мениджмънт на малка фирма. Изданието ще бъде предоставено на участниците в проекта, които предстои да преминат специално обучение. Наръчникът съдържа информация за различни аспекти на дребното предприемачество, сред които неговата роля, същност и основни характеристики, текущо състояние у нас, европейски политики за насърчаване на малки предприятия, опит на Великобритания и добри практики на местната власт. Наръчникът, на базата на информацията в който е създадена Програмата за насърчаване и подкрепа на малкия бизнес в община Шумен, е публикуван на страницата на Шуменската търговско-промишлена палата и може да се използва от всеки, който проявява интерес към тематика. По проекта предстои да се създаде Клуб на стартиращия предприемач. Заявление за записване в него може да се подаде както по електронен път, така и на място в Палатата. Предстои и обучение на 40 ученици и 30 възрастни, имащи сериозно намерение да се занимават със собствен бизнес. Програмата се състои от няколко модула, обхващащи целия процес на предприемачество – от възникване на идеята за малък бизнес до нейната реализация и управление.
Проектът „Добри практики и иновативни подходи за насърчаване на самостоятелната заетост и предприемачеството – двигател на икономическия растеж в регион Шумен”, чиято стойност е 118 805 лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, ще продължи до октомври.
Снимка: Архив на 24shumen.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТеатър за малки и големи в Седмицата на детската книга
Следваща статияЗа трети път Шумен е част от националната хорова инициатива „България пее”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here