дом Здраве По желание: Сменяме личния си лекар до 30 юни

По желание: Сменяме личния си лекар до 30 юни

0
ДЯЛ
Pixabay.com

От 1-ви до 30-ти юни т. г. всяко здравноосигурено лице има право да смени първоначално избрания си личен лекар с друг. Това съобщиха за 24shumen.com от Здравната каса в Шумен.
Желаещите могат да направят това чрез формуляр за смяна (т.нар. регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар), който може да се получи от Приемна на РЗОК-Шумен или да се разпечата от интернет страницата на НЗОК www.nhif.bg. Формулярът се попълва и се предоставя на новия личен лекар. Новоизбраният лекар попълва своите лични данни и тези на практиката, в която работи.
Смяната се извършва по служебен път и не е необходимо да се уведомява досегашният личен лекар. Услугите на новоизбраният личен лекар се ползват от датата, на която е избран.
Изборът може да се направи лично от здравноосигурения или от негов родител/настойник.
При онлайн избор лицето трябва да влезе в интернет страницата на НЗОК и от собственото си лично електронно здравно досие да отвори меню „Избор на личен лекар“, откъдето да осъществи избора си на ОПЛ чрез регистрационната форма за избор. Документът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК.
Ако пациентът временно пребивава за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната РЗОК, където е избран постоянният личен лекар, осигуреното лице има право на временен избор на общопрактикуващ лекар, който е сключил договор с НЗОК. От здравната каса напомнят, че гражданите могат да се ползват с всичките си права на здравноосигурени, когато са с временно избран личен лекар.
За целта трябва да попълни регистрационна форма за временен избор на общопрактикуващ лекар. В нея, освен своите лични данни, здравноосигуреният или негов родител, настойник или попечител, трябва да посочи причината за временната промяна на личен лекар. Новоизбраният временно личен лекар попълва в регистрационната форма както своите лични данни и данните на практиката си, така и датата, до която е временната регистрация на лицето при него. След нейното изтичане здравноосигуреното лице автоматично се прехвърля в практиката на своя постоянен личен лекар.
Следващата възможност за смяна на общопрактикуващ лекар е през месец декември т. г.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧестит празник на всички малки и пораснали деца!
Следваща статияНовоизбраният кмет на село Миланово полага клетва днес