дом Общество Почти 40 000 души в Шуменска област живеят под прага на бедност

Почти 40 000 души в Шуменска област живеят под прага на бедност

0
ДЯЛ
Pixabay.com

През изминалата 2019 година, линията на бедност в област Шумен е 345,92 лв. средномесечно на лице от домакинство, при 413,04 лв. за страната. Това сочат данните на „Статистически изследвания – Шумен“.
Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация. Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“.

В изследването, проведено през 2019 г., в област Шумен са анкетирани домакинства от 28 населени места – 8 града и 20 села.
При този размер на линията, под прага на бедност са били 39,8 хиляди души, или 23.1% от населението в областта, при 22.6% за страната. С най-висок относителен дял на бедните сред 28-те области в страната са областите Сливен – 30.1%, Кюстендил – 28.8%, Враца – 27.7%, и Ямбол – 27.4%.
Ако разгледаме равнището на бедност по пол, относителният дял на бедните мъже в областта е 22.6%, а на бедните жени – 23.6%. В осем области относителният дял на бедните мъже е по-голям от този при жените. От тях с най-голяма разлика (7.7 процентни пункта) е област Силистра.
В сравнение с 2018 г. размерът на линията на бедност нараства с 29.5%, а относителният дял на бедното население намалява с 0.7 процентни пункта.
Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните от изследването през 2019 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност в област Шумен се повишава от 23.1 до 33.5%, или с 10.4 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица.
Образователното равнище, което до голяма степен определя достъпа до по-добро кариерно развитие и по-добре платена работа, оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява.
Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че бедността е концентрирана сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години, самотните родители с деца, както и сред домакинства с три и повече деца.
През 2019 г. най-висок размер на линията на бедност средномесечно на лице от домакинство има област София (столица) – 589 лв., с равнище на бедност 20.8%, а с най-нисък размер на линията на бедност е област Монтана – 268 лв., където равнището на бедност съответно е 23.1%. Област Шумен заема 20-то място по размер на линията на бедност средномесечно на лице.
При изчисляване на линията на бедност за всяка област е приложен същият метод, както при линията на бедност на национално ниво – 60% от средния общ разполагаем нетен доход на домакинствата в рамките на областта.

В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. За оценка на материалните лишения се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги.
Най-голям брой лица в област Шумен изпитват ограничения по отношение на посрещането на неочаквани финансови разходи със собствени средства (43.4%). Успоредно с това 39.5% от лицата не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, а 33.3% имат затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището. Консумация на месо, пиле или риба (или вегетарианския им еквивалент) всеки втори ден не могат да си позволят 28.1%, а 21.3% от лицата се ограничават по отношение на отоплението на жилището поради недостиг на средства. Успоредно с това 7.7% от лицата не могат да си позволят автоматична перална машина, 3.8% – цветен телевизор.
В област Шумен през 2019 г. 18.5% от населението живее с материални лишения (ограничения в 4 от изследваните 9 показателя), при 19.9% средно за страната. В седем области процентът е по-нисък от този в област Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДаровити деца от Нови пазар получиха еднократно финансово подпомагане
Следваща статияПри съседите: Задържаха баща и син лихвари, иззеха 22 коли, злато и пари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here