дом Общество Почина почетният гражданин на Шумен космонавтът Алексей Леонов

Почина почетният гражданин на Шумен космонавтът Алексей Леонов

0
ДЯЛ

Първият в историята човек, извършил излизане в открития космос Алексей Леонов е починал в Москва на 85 години. Това съобщи ТАСС.
Новината за кончината на космонавта е оповестена от неговата помощничка Наталия Филимонова.
Интересен факт е, че Леонов е почетен гражданин на Шумен. Той е удостоен със званието през 1965 година, когато заедно с колегата си Павел Беляев, посещават тогавашния Коларовград (Шумен). Леонов е удостоен със званието „Почетен гражданин“ с решение на градския изпълком на Колоровград.
Леонов е починал след продължително боледуване.
Алексей Леонов е командир на първата съвместна космическа мисия на СССР и САЩ. Той е два пъти герой на Съветския съюз. Носител е на ордените „Ленин“ и „Червена звезда“.
Леонов е роден в село Листвянка, Кемеровска област, РСФСР, СССР на 30 май 1934 г.
След края на Втората световна война заедно със семейството си се премества в Калининград. Завършва средно училище през 1953 година.
Избран е за член на първия отряд на космонавтите на СССР през 1960 г. Влиза (1967) в групата съветски космонавти, готвещи се за полет към Луната. В периода 1970-1991 г. е заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти.
През 1965 г. лети с кораба „Восход 2“, заедно с Павел Беляев като втори пилот.
По време на полета Леонов извършва първото в историята на човечеството излизане в открития космос с продължителност 12 минути и 9 секунди (по други данни – 23 минути и 41 секунди). По време на излизането проявява мъжество, особено в извънредната ситуация, когато надулият се космически скафандър е пречел за безпрепятственото завръщане на космонавта в космическия кораб. Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане. Преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. Павел Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния двигател. Като резултат „Восход2“ се приземява в неразчетен район на 180 километра северно от град Перм.
Полетът със „Союз 19“ (15 юли 1975 – 21 юли 1975), съвместно с Валерий Кубасов, вторият полет на Леонов в космическото пространство. Той е командир на космическия кораб „Союз 19“ по програмата „Аполо – Союз“. Продължителност на полета – 5 денонощия 22 часа 30 минути 51 секунди.
Снимка: gctc.ru
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧетин Казак връчи нови учебници по майчин език на преподаватели в Шуменско
Следваща статияБезплатно обучение по руски език в детско студио „Матрьошка” в ШУ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here