дом Общество Почетен плакет на Шуменския университет получи доц. д-р Петър Занев

Почетен плакет на Шуменския университет получи доц. д-р Петър Занев

0
ДЯЛ

Почетен плакет на Шуменския университет получи доц. д-р Петър Занев. Отличието му бе връчено днес по повод неговата 90-а годишнина, лично от ректора на висшето учебно заведение проф. Георги Колев.
Доц. д-р Петър Занев е бил два поредни мандата заместник –ректор на Шуменския университет и един мандат е ръководил катедра “Обществени науки”. На церемонията присъстваха председателят на Общото събрание на Университета доц. д-р Юрий Проданов, заместник-ректорите доц. д-р Росица Давидова, доц. д-р Стефка Калева и доц. д-р Чавдар Сотиров и близки на доц. д-р Занев, между които 9-месечната му правнучка Зорница. Това съобщиха от пресцентъра на Шуменския университет.
“Вие сте най-дълголетният управленец на нашия университет в петдесетгодишната му история и за мен е привилегия и чест, че мога да Ви поздравя с този достолепен юбилей и да Ви връча почетни златен плакет на Университета с признателност и благодарност за всичко, което сте направили през годините”, сподели ректорът проф. д.и.н. Георги Колев.
„Тази среща, за която Ви благодаря, е показателна, че работата ми като преподавател, и обществената ми дейност са забелязани и оценени справедливо“, с вълнение прие отличието доц. д-р Занев.
Петър Занев е роден на 14 юни 1930 г. в софийското село Заноге. През 1940 г. семейството се изселва в с. Макак, сега квартал на Шумен.
Петър Занев завършва прогимназия в с. Царев брод, Шуменско през 1944 г. От 1944 г. е ученик в Първа мъжка гимназия-Шумен, която завършва през 1948 г. Работи като общински служител в община с. Царев брод. От 1950 г. до 1954 г. е студент във Варненския икономически институт, който завършва в началото на 1955 г. с пълно отличие. За активна дейност и отличен успех получава единствената в университета Благоевска стипендия.
През 1954 г. сключва брак с Мария Дикова, с която имат две деца.
Работи по разпределение във фабрика „Победа“-Шумен 6 месеца. След това е назначен за директор на Търговската школа на ЦКС в Шумен, където работи 23 години.
През 1972 г.защитава дисертация в Софийския университет на тема „Същност и функции на кооперативното движение у нас“. Автор е на над 52 публикации, между които „История на кооперативното движение в Шуменски окръг“. Съавтор е на Енциклопедия на Шуменска област.
През 1978 г. е избран за доцент в съответствие с тогавашната нормативна уредба. Освен като преподавател и администратор доц. Занев работи и като лектор на градското Дружество за научни знания „Г.Кирков“, чиито председател е 13 години.
Носител е на орден „Кирил и Методий“, втора степен, и медали за добре свършена работа.
Бил е на шестмесечно обучение в Институт „Ломоносов“, Москва, и тримесечна квалификация в Берлин, Германия.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтменят блокадата на село Изгрев днес
Следваща статияЗапочва приемът на документи за второ класиране за първи клас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here