дом Наблюдател Потънал кораб се показа от спадналото ниво на язовир „Тича“

Потънал кораб се показа от спадналото ниво на язовир „Тича“

2
ДЯЛ

„Тангра” се показа над водата в „Тича” след като нивото на язовира падна драстично. Потъналият кораб на Преслав „изплува” и възроди спомените на десетки хора от старата столица. Всеки втори в града е чувал за уникалната туристическа атракция от края на миналия век. Малцина са обаче хората които, могат да разкажат от първо лице за историята на кораба, за неговото пристигане, за емоциите на туристите и внезапният край на една амбициозна идея. Един от тях преславският радиоводещ Румен Райков. Той притежава и единствената запазена снимка на плавателния съд във водите на „Тича”.
Преди 40 години идея за организиране на водни разходки дал тогавашният председател на туристическото дружество в Преслав Пенчо Петров. Туристите си построили бунгала на брега на язовира още в първите години на неговата експлоатация. За да привличат гости и да печелят от това, се свързали с комсомолската организация в Силистра и поискали кораба „Съби Бурмов”, който щял да напуска редиците на плавателните съдове. Платили 3000 лв. и направили сделката. Със своя екипаж 20-метровият кораб се отправил към Русе, където чакал конвой за транспортиране на водния съд по суша. Измъкнали го от Дунав и го натоварили на танков влекач. Извънгабаритният товар минал през Котленския проход. По пътя за язовира изпокъсал жици, създал проблеми по мостовете и завоите, но пристигнал. Разтоварили го на брега на „Тича”, в риболовния залив при село Ловец. От там на собствен ход той се придвижил до туристическата база, недалеко от мястото, където е сегашната база на „Напоителни системи”.
През пролетта на 1981 г. ентусиазирани млади преславяни започват подобрения по дървения плавателен съд. Изграждат втора горна палуба и бордове. Проверяват корабния двигател, произведен в Германия, правят бар за топли и студени напитки, разкрасяват фасадата, слагат шезлонги и организират церемония по прекръстване. Тогава му дават името „Тангра” и учебната гемийка става спортно-туристически кораб. Капитан е Румен Райков. Той завършва учебен курс за управление на малки плавателни съдове и председателят на туристите Пенчо Петров пуска заповед Райков да оглави екипажа.

През лятото на същата година „Тангра” прави курсове до големия остров. Интересът расте, желаещите да се качат на палубите стават много след като преславското туристическо дружеството сключва договори с бюрата „Пирин” и „Орбита”. Жадни за приключения пътешественици от страната тръгват към Преслав и язовира. Организаторите на водната атракция планират туристическият маршрут да включва престой на острова с едночасов отдих и забавления. Там е трябвало да направят пикник-зона, терен за чевермета и сенници за почивка. Тогава, обаче се случва най-лошото. Една сутрин пристигат милиционери и запечатват кораба. „Казаха, че язовирът става за питейни нужди и отсега нататък се забранява влизането на моторни плавателни съдове. Така приключи всичко”, каза накрая Румен Райков.
Той е един от хората, които трудно преживяват раздялата с „Тангра” през ноември 1981 г. Плавателният съд хвърлил котва на пристана до базата на туристическата база и си останал там. Тъй като никой вече не го поддържал, дървеният материал започнал да се цепи. Малко по малко водата го погълнала наполовина. Гледката към пристана била смазваща. При една силна буря, корабът се разбил в скалистия бряг и потънал. С него изчезнали под водата и добрите идеи за атрактивен туризъм.

Няколко десетилетия по-късно изгубеният кораб „изплува”. Наскоро намериха останките на същото място. Сушата ги извади на повърхността. Откриха ги доброволците, които през почивните дни почистват брега на язовира. Албена Параскевова от Велики Преслав е сред участниците в акциите и нейна е идеята да се възроди историята на единствения преславски кораб. Албена иска да събере на едно място разкази на хора, които преди 40 години са участници в инициативите, свързани с кораба, пътували са до острова и са запазили снимки от онези години. Историята на „Тангра” ще бъде подарена на преславската библиотека.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщина Каспичан с проект за намаляване загубите на питейна вода
Следваща статияНСИ: Средната брутна заплата в Шуменско надхвърли 1 000 лева

2 КОМЕНТАРИ

  1. Корабчето е на сухо от миналата година и това не е новина, камо ли – откритие. Риболовците знаят, че периодично се показва ту носът му, ту част от борда. В увлекателния разказ има нещо поучително, което час по-скоро трябва да се приложи: моторните лодки трябва да изчезнат от хоризонта на яз. Тича час по-скоро!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here