дом Здраве Поставиха кохлеарни импланти на двама пациенти в МБАЛ-Шумен

Поставиха кохлеарни импланти на двама пациенти в МБАЛ-Шумен

0
ДЯЛ

Първа операция за поставяне на кохлеарни импланти бе извършена днес в Многопрофилната болница за активно лечение „МБАЛ“ в Шумен.
Интервенцията извърши д-р Красимир Бозов – началник на отделение „Уши, нос, гърло“ под наблюдението на полските специалисти д-р Хенрих Скрежински и проф. Пьотър Скрежински.
Интервенцията е първата по рода си в цяла Североизточна България.
Устройствата бяха поставени на дете на 4-годишно дете и мъж на 42 години. Детето се е родило с увреден слух, а мъжът е загубил слуха си в след травма на главата.
Кохлеарният имплант е електронно устройство, което помага на загубилите слуха си да чуват.

Снимка: 24shumen.com

След операцията д-р Бозов изрази благодарност към полските специалисти за съдействието. „За нас е чест такъв екип на световно ниво да ни предаде своя опит“, категоричен бе д-р Бозов. Той разказа, че интервенциите са минали успешно. Ефектът от имплантите пациентите ще почувстват след 30 дни. Всеки месец в определен период от време имплантираните ще преминават и контролен преглед. „Рехабилитацията ще бъде дълга. За целта в шуменската болница има нов модерен кабинет, който бе оборудван със средства на лечебното заведение и дарители“, обясни още д-р Бозов и уточни, че целта е подобни операции на пациенти от Североизточна България да се извършват в МБАЛ-Шумен.
Поставянето на кохлеарен имплант се поема изцяло от Здравната каса.

Снимка: 2shumen.com

Полските лекари Хенрих Скрежински и проф. Пьотър Скрежински са представители на Световния център за слуха. Извършват подобни интервенции в родината си още от 1992 година. „Днес при нас това е рутина. Тези операции са между 50 и 60 на ден. Шуменските колеги са много добре подготвени за тези операции. Много важна сега е последващата рехабилитация. Тези пациенти ще имат нужда от грижа и наблюдение през целия им живот“, заяви проф. Пьотър Скрежински.
Статистиката на заболяването сочи, че около 2 души на 1 000 се нуждаят от поставяне на кохлеарен имплант, а от 2 до 4 деца на 1 000 се раждат с някаква степен на увреждане на слуха. 70% от хората над 60 години вече имат проблеми със слуха.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщина Нови пазар дари още 2 кислородни концентратора на болницата
Следваща статияОбщина Каспичан приканва за предаване на събраните пластмасови капачки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here