дом Политика Позицията на ОбС-Шумен: Жалбата срещу решението за кметските заплати е неоснователна

Позицията на ОбС-Шумен: Жалбата срещу решението за кметските заплати е неоснователна

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Процесуалният защитник на Общински съвет-Шумен да пледира, че жалбата на кмета на общината срещу решението за увеличение на заплатите на кметовете на населени места е допустима, но е неоснователна. Към доказателствата, внесени в Шуменския административен съд, да се приложи и решение от февруари 2019 г., с което по същия начин са определени трудовите възнаграждения на кметовете на населени места, без то да е атакувано в съда. Председателят на Общинския съвет и процесуалният представител да проведат среща с кмета на общината и неговия процесуален представител за обсъждане на възможността жалбата да бъде оттеглена преди делото. Тези решения взе Постоянната правна комисия на извънредно заседание, свикано по инициатива на съветника Веселин Пенчев. Той аргументира искането си с факта, че през предходния мандат председателят на Общинския съвет е изпратил в съда процесуален представител, който е заявил, че решението на съветниците е незаконосъобразно. Пенчев поиска да се изясни как ще се защитава позицията на Общинския съвет.
Председателят на Общинския съвет Красимир Минчев съобщи, че от 1 януари на граждански договор интересите на Съвета защитава адвокат Сашка Борисова. Тя ще бъде и процесуален представител на Общинския съвет по делото, заведено от кмета Любомир Христов срещу решението от декември, с което се увеличават заплатите на кметовете на населени места. Борисова вече е депозирала в съда като доказателствен материал 16 документа – докладни записки, становища, протоколи от заседания на комисии и решения на Общинския съвет по спорния казус.
По време на дебатите съветничката Даниела Русева заяви, че иска интересите на Общинския съвет в съда да се защитават на ниво и допълни, че ще се яви на делото като защитник на интересите на някой от кметовете, защото има притеснения относно действията в това отношение на председателя Красимир Минчев. Кметът на село Мадара Неделчо Неделев също заяви, че ще се яви на делото със свой адвокат.
Припомняме, че кметът на община Шумен Любомир Христов внесе в Шуменския административен съд жалба срещу решението на Общински съвет-Шумен за увеличение на заплатите на кметовете на населени места с 20%. Според жалбоподателя това решение е незаконосъобразно, защото нарушава императивна разпоредба на Закона за местното самоуправление и местната власт, постановяваща увеличението на заплатите на кметовете да става само по предложение на кмета на общината, а не на група съветници, както е в случая. Поради това кметът Любомир Христов моли решението на Общинския съвет да бъде отменено.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДоц. Мангъров с номинация за депутат! За новия щам: Торбалан умря, за да се появи Баба Яга
Следваща статияВъзстановиха движението край Хитрино

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here