дом Общество 101 декара гори са горели при три пожара в ДГС-Шумен

101 декара гори са горели при три пожара в ДГС-Шумен

0
ДЯЛ

Три пожара в гори са регистрирани от началото на годината до момента на територията на Държавно горскостопанство-Шумен. Това съобщиа от Североизточното държавно предприятие.
101 декара храсти, широколистни и иглолистни гори са горели край селата Кладенец, Благово и Черенча. В стопанството има график за дежурства, като се обръща особено внимание на местата, където се събират туристи и големи групи от хора избрали за място за своя отдих горите на територията на община Шумен.
Интензивни са проверките около заслоните и огнищата в ПП „Шуменско плато“, защото там много често през почивните дни се пали огън. Служителите на стопанството следят особено внимателно работата на земеделските стопани, както и на пастирите, които пасат животни в близост до горските територии. Според инж. Атила Месут от шуменското стопанство най-често пожарите в горите се причиняват при палене на стърнища и на храсти преди почвоподготовката за есенниците или за освобождаване на нови площи за паша.
Ръководството на ДГС-Шумен призовава хората да не палят огън извън населените места, защото продължителното засушаване и високите температури през последните дни са изключително опасни и са предпоставка за възникване и разпространение на пожари, които трудно биха били погасени, заради силния вятър.
Глоба от 500 лв. грози всеки, който запали огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън в горите извън определените от стопанството зони. От териториалното поделение напомнят, че гражданите трябва да подадат сигнал на телефон 112, ако станат свидетели на пожар или нерегламентирани дейности в горските територии.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРайони без ток и със смущения в електрозахранването
Следваща статияС помощта на ВМРО откриха спортна зала за бойни изкуства в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here