дом Общество Под полицейски надзор в Плиска избираха председател на читалището

Под полицейски надзор в Плиска избираха председател на читалището

0
ДЯЛ

Заради провален избор на председател на Народно читалище „Просвета-1911“, в град Плиска на 18 август /вторник/ от 16.30 ч.е насрочено извънредно Общо изборно събрание. Дневният ред предвижда провеждане на избор на нови членове на настоятелството, поради изтичане мандата на настоящите, избор за нов председател както и избор на нови членове на Проверителната комисия, приемане и изключване на членове на читалището.
Недопустими сцени, свързани с остри разногласия и спорове на висок глас са съпътствали предното Общо събрание на читалището на 23 юли. Без да се церемони, последван от „сърдити“ членове на настоятелството, залата напуснал досегашният председател Христо Илиев, разказаха присъстващи.
„Събранието беше доста бурно. Навън имаше полицейски екип. Хората изразяваха недоволство от начина на управление“, сподели пред 24shumen.com Тонка Начева, кмет на Плиска и един от претендентите за председател на читалището. Другият кандидат е самият Христо Илиев, пет мандата кмет на града и 23 години председател на читалището.
Според източници на 24shumen.com, тъй като той е получил по-малко гласове от Начева при избора, напуснал демонстративно събранието заедно със свои „доверени хора“.
„Уведомил съм прокуратура, адвокати. Каквото трябва съм направил, подадох сигнал относно идентичността на подписите за свикване“, заяви потърсен за коментар Христо Илиев. Той бе категоричен, че ново събрание трябва да се проведе, но само когато премине епидемичната обстановка. „В Плиска вече има заболели от коронавирус“, аргументира се той. В настоятелството е взето решение насрочване на ново събрание, но след края на кризата. Ние не сме отказали, обясни Илиев.
„Наследих читалището буквално рухнало от съпруга на Начева. Благодарение на контакти с тогавашния министър на финансите бяха извършени ремонти за огромни суми. Справих се“, оценява дейността си Илиев. Той недоволства срещу политиката на настоящия кмет Тонка Начева, която пишела непрекъснато докладни до Общинския съвет. При нея имало конфликт на интереси, тъй като изпълнявала няколко длъжности едновременно и разнасяла покани за новото събрание със служебната кола.

Тонка Начева, кмет на Плиска: Може отново да има провокации

– Г-жо Начева, защо предното събрание на читалището бе под надзора на полицейски екип?
– Действително имаше пререкания, напрежение в салона. Грозна картинка, присъстващите критикуваха Илиев за начина на управление. При избора за председател аз водех. Бих го, така да се каже. Той изрази недоволство. Влиза, излиза. Призова неговите хора да напуснат. Имаше блъсканици. Влезе полицията.
– Какво следва оттук нататък?
– Събрахме подписка, с необходимия брой, както изисква Уставът за свикване на ново събрание. Илиев държеше, само ако се подобрят условията.. Но ние вече имаме необходимите 60 подписа с право на глас.
– Как отговаряте на обвиненията, че съпругът Ви „довел читалището до разруха“?
– /Смее се/. Това не го знаех. Отношенията ни са много странни. Ескалираха, след като го отстраниха от кметското място. Не очакваше, че при сегашните избори за читалищен председател пак така ще се случи.
– Общинският съвет в Каспичан е уведомен какво се случва в читалището в Плиска….
– Да, съобщих. Често казано не зная какво още ще се случи. Дали ще има провокации? Но ние сме длъжни да организираме ново събрание, защото от първи септември мерките срещу вируса може да се затегнат. Обмисляме вариант да заседаваме навън. Зависи от броя на хората, които ще дойдат.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНови четирима с COVID-19 са настанени за лечение в шуменската болница
Следваща статияПри съседите: Задържаха за 72 часа трима за грабеж и убийство на чужденец

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here