дом Общество Подготвя се обществена поръчка за сепариране на битови отпадъци

Подготвя се обществена поръчка за сепариране на битови отпадъци

0
ДЯЛ

Обществена поръчка за сепариране на битови отпадъци подготвя Регионалното сдружение за управление на отпадъците (РСУО) на общините от област Шумен. Това решение взе днес Общото събрание на РСУО.
Договорът с фирмата, която в момента изпълнява тази дейност е подписан на 12 януари 2016 година и изтича през 2021 година. Предприятието обслужва териториите на общините Шумен, Смядово, Велики Преслав, Каспичан и Нови пазар, а с анекс към договора се присъединяват и общините Каолиново, Венец и Хитрино.
До 31 януари тази година тези общини трябва да изготвят споразуменията по новия договор, както и да са приключили с извършването на морфологичния анализ на отпадъците, които се генерират в населените места.
До 17 януари общините трябва да предложат и по двама членове за работната комисия, както и с условията, които ще бъдат включени в новата обществена поръчка за избор на фирма за сепариране на битови отпадъци.
Кметът на община Шумен Любомир Христов бе категоричен, че в новото споразумение рще бъде включена точко, която ще дава възможност на общините да се откажат от услугата с едномесечно предизвестие. Това се налага поради плановете за изграждане на фабрика за пелети от битови отпадъци. „Фирмата вече закупи терен в квартал „Дивдядово“. Очакваме скоро представители от Австрия и Германия да гостуват в Шумен, за да представят дейността на предприятието“, уточни Любомир Христов.
В момента сепарирането на тон отпадък струва между 18 и 23 лева. „Целта е да намалим цената“, категоричен бе Христов.
„Условията по отношение на отпадъците се променят непрекъснато. Променя се и техния състав. В крайна сметка целта е гражданите да изхвърлят боклука си разделно“, коментира и гл. експер по екология в Община Шумен Живка Атанасова и уточни, че според сега съществуващото законодателство на депото за битови отпадъци не може да постъпва боклук, който не е сепариран.
На заседанието на РСУО днес бе избран и нов председател. Това е кметът на Шумен Любомир Христов, който получи одобрението на всички представители на общини, които членуват в структурата.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВтори съд отмени като незаконно уволнението на актьора Милен Димитров
Следваща статияС 53 000 лева Община Велики Преслав купува вишка и съдове за смет

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here