дом Общество Поглед към миналото: Недовършеният грандиозен проект за център на Шумен

Поглед към миналото: Недовършеният грандиозен проект за център на Шумен

0
ДЯЛ

В последното десетилетие на социализма в България се ражда инициативата „Посещение на дипломатическия корпус“. Всяка есен посланиците и техните съпруги се качват на луксозни автобуси и отиват да разгледат красотите на някой окръжен град. Разбира се, този град бива избран предварително и в него е започвало лудо строителство, пише socbg.com.
Центърът се е обновявал из основи – бутали се стари сгради, строяли се нови, боядисвали се фасади и – като венец на съзиданието – площадът се е покривал с мрамор.
После Тодор Живков развеждал гостите в обновения град и всичко е завършвало с пищен гуляй. Целта на Живков е била да покаже колко хубаво живеят българите при народната власт.

И ако мащабните проекти оставят след себе си един впечатляващ Смолян, чисто нов Ловеч и прословутия център на Благоевград, то шуменци не успяват да видят в завършен вид започнатия през 1988 година своя нов център. Проектът за центъра на града бил готов през 1987-ма година и подложен на истинско обществено обсъждане с изложени макети за пред шуменци. Изкопните работи стартирали. Съборили много къщи в центъра и дали на собствениците им апартаменти в шуменските квартали. Тъкмо излели бетона обаче и настъпил 10 ноември. Заданието включва амбициозна група от обществени сгради — търговски дом, концертен център, банка, поща, хотелски комплекс, ресторант и кафе-сладкарница, подземни паркинги и тунели, площади с фонтани. Изглеждало е по-амбициозно даже и от софийското НДК.
Градоустройствено обаче проектът звучи логично. От векове Шумен се е развивал в направление изток-запад по протежение на Шуменското плато и реката. Получили се няколко важни успоредни улици в центъра без директна връзка помежду си. Новите сгради разрешавали проблема като свързвали улиците надземно и подземно едновременно за хора, автомобили и градски транспорт. Щяло да има даже подземни тролеи.
За съжаление, днес градът може да се похвали с най-големия изоставен паметник на социалистическия строителен бум, който вече над ¼ век доминира в панорамата на града.
С настъпването на демократичните промени у нас, традицията с посещенията на дипломатите из страната е прекъсната, като с това се слага и край на грандиозното строителство известно като строителна епоха с оглед на предстоящата визита на дипломатическия корпус.
В статията са използвани откъси от пост от блога на WhAT Association: „Каква я мислехме, каква стана – центърът на Шумен“
Снимки: socbg.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБългария въвежда система „MBER Alert – изчезнало дете“
Следваща статияОбразувани са четири досъдебни производства за кражба на ток

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here