дом Общество Пещера „Бисерна“ е затворена за посещение до август

Пещера „Бисерна“ е затворена за посещение до август

0
ДЯЛ

Пещера „Бисерна“ вече е затворена за посещение. Това съобщиха от пресцентъра на Природен парк „Шуменско плато“.
Ограничението е въведено заради започващия размножителен период на пещерните обитатели – прилепите. До август месец те ще отглеждат своите малки и присъствието на хора в пещерата ще попречи на развитието на поколението. Всяка двойка има само по едно малко на година.

Припомняме, че пещера „Бисерна“ е защитено местообитание на прилепи, като в нея се срещат 14 вида. Очакват се специалисти от БАН да направят проучване как е повлияло човешкото присъствие през април и май върху прилепните колонии.
Близо 960 души разгледаха пещера „Бисерна“ от отварянето й за посещение на 8 април. „Интересът беше огромен, всеки работен ден служителите на Природен парк “Шуменско плато“ посрещаха групи“, отбеляза директорът на Парка Васил Василев. Пещерните образувания разгледаха посетители от страната и чужбина – от Великобритания, Франция, Аржентина и Германия. Пещерата ще отвори отново за туристи през август месец. Ръководството на Природен парк „Шуменско плато“ обмисля да облекчи режима на достъп до природната забележителност и освен в работни дни да има посещения в събота и неделя. Задължително обаче всички желаещи да видят „Бисерна“ трябва предварително да се запишат в дирекцията на Парка. За влизане в пещерата се сформират групи от не по-малко от 8 души.
Снимки: ПП „Шуменско плато“
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПровеждат конкурса за пианисти и цигулари по замисъла на великия Панчо Владигеров
Следваща статияБез преписвачи в Шуменско на матурата по български език и литература

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here