дом Здраве „Пази се днес, за да се усмихваш утре!“: Безплатни изследвания за СПИН...

„Пази се днес, за да се усмихваш утре!“: Безплатни изследвания за СПИН в РЗИ

0
ДЯЛ

От днес до 25 май Регионална здравна инспекция – Шумен стартира традиционното анонимно и безплатно изследване за ХИВ в лабораторията на инспекцията. Инициативата е във връзка с 20 май – Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Това е 3-ти етап от Национална АНТИСПИН кампания с мото „Пази се днес, за да се усмихваш утре!“. Освен изследването, РЗИ ще проведе и тематични беседи и обучения в училищата на територията на областта. Ще бъдат аранжирани и витрини в РЗИ, в Диагностично-консултативен център I и в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“.
По време на 2-рия етап от кампанията, от анонимните тестове за безплатно изследване на ХИВ/СПИН в лабораторията на РЗИ, в периода от 7 до 20 февруари т.г. са се възползвали 30 лица, от които 16 са мъже а 14 – жени. При проведените изследвания в този период няма регистрирани с диагноза ХИВ.
По данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2016 г., в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП) са регистрирани над 29 000 нови случая на ХИВ. Данните показват, че един от всеки двама регистрирани случая на ХИВ в Европа са диагностицирани със закъснение. Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2016 г. е 5.7, за България показателят е 2.8, т.е. страната ни е с двойно по-ниско разпространение на ХИВ.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИзпълнението на проект „Подобряване на образователната инфраструктура в Шумен“ стартира на 23 май
Следваща статияМъжете, с които се сблъска Велико обиждали и нападали дългокоси мъже?