дом Общество От 13 май автоматично отпада забраната за туристически пътувания в страната

От 13 май автоматично отпада забраната за туристически пътувания в страната

0
ДЯЛ

От 13 май, след приключване на извънредното положение, автоматично ще отпадне и заповедта за забрана на пътуванията в страната с цел туризъм. Това заяви ресорният министър Николина Ангелкова след заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси, която обсъди законопроекта за изменение на Закона за здравето, внесен от Министерския съвет. Той предвижда мерки по този и други нормативни текстове за справяне с последиците от заразата с COVID-19 след отпадане на извънредното положение.
С възможността за работа на заведенията с открити площи, вече пълноценно ще могат да работят и места за настаняване – основно къщи за гости и малки хотели, но при условие, че стриктно отговарят на изискванията за ограничаване разпространението на коронавируса. Те са според предписанията на специализираните органи за съответните зони и части в обектите, за да няма струпване на хора и да се спазва дистанция. „До края на седмицата ще получим одобрени и правилата за работата на тези места“, съобщи още тя. Ведомството си партнира активно и с потребителските организации, за да бъдат защитени максимално правата на клиентите на туристическите услуги.
Тези от стопаните на плажовете, които искат намаление с 20 или 50% на концесионната такса, трябва реципрочно да понижат и цените на чадърите и шезлонгите съответно поне с 20 и 50%, каза министър Ангелкова и добави, че се надява промените да бъдат приети в закона и после отразени в анекси към съответните договори. Министърът поясни също, че капацитетът на плажовете по отношение на заетата зона задължително ще трябва да бъде по-малък, за да се спазват здравните изисквания.
Министърът съобщи плановете за старт на активния летен сезон от 1 юли, но с много условности и според възможностите за пътуване. Искаме да дадем възможност на сектора да се подготви, за да не се прави това в последния момент. „От 1 юни плажовете ще бъдат готови, както е по закон“, посочи още Ангелкова.
Министерството поставя тази година силен акцент върху вътрешния туризъм, за да се насърчи секторът за по-бързо излизане от затрудненията. От ведомството са предложили промени в две посоки – едните са свързани със Закона за туризма, а другите – със Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.
„Що се отнася до промените по отношение Закона за туризма, сме предложили срокът за възстановяване от туроператорите на сумите на туристите заради неосъществени при кризата ваканции и почивки да бъде удължен на 12 месеца. Това е един от най-сериозните дебати, включително на ниво ЕС, и очакваме в близката седмица Европейската комисия да даде указания за прилагане на директивата за пакетните пътувания при новите условия“, обясни още Ангелкова.
По отношение изтичащите срокове за категоризации на местата за настаняване и хранене министърът увери, че е поискано удължаване на удостоверенията с една година. В момента няма как да се проверяват хотели, които не работят, а проверката на място е задължително условие за категоризацията.
Снимка: Министерство на туризма
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбластната дирекция на МВР в Шумен получи благодарствено писмо от местна фирма
Следваща статияСвободно работно място обяви кметството в Плиска

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here