дом Общество От НАП напомнят на абитуриенти и студенти да си платят здравните вноски

От НАП напомнят на абитуриенти и студенти да си платят здравните вноски

0
ДЯЛ

25 август е срокът, до който всички младежи от региона, които тази година са завършили средното си образование, но все още не са започнали работа, както и новоприетите студенти в български и чуждестранни университети, трябва да подадат в офиса на НАП в Шумен декларация Образец 7 и да платят здравната си вноски за месец юли. Това съобщават от приходната агенция.
За сметка на републиканския бюджет се осигуряват здравно учениците навършили 18-годишна възраст, до завършване на средното им образование и студентите – редовно обучение, до навършване на 26-годишна възраст. За приетите във ВУЗ съществува период от време от 3 месеца, в който те не попадат в нито една от двете категории – „ученици“ или „студенти“, уточниха от офиса на приходната администрация.
Здравноосигурителните права на лицата, които са длъжни да внасят осигурителни вноски за своя сметка, се прекъсват, в случай че лицата не са внесли повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. Лицата с прекъснати здравноосигурителни права заплащат оказаната им медицинска помощ.
За да не се начисляват допълнително наказателни лихви и младежите да не загубят здравно-осигурителните си права, те следва да внесат първата здравна вноска за юли в размер на 18.40 лв. до 25 август 2017 г. По същият начин и вноските за месеците август и септември – съответно до 25 септември /за месец август/ и до 25 октомври /за месец септември/.
От НАП Шумен напомниха още, че българските студенти, които са избрали да продължат образованието си в чужбина, преди заминаването си трябва да уточнят здравния си статус. Задължително е да не забравят при завръщането си в България да изискват от висшето учебно заведение уверение за успешно приключил и заверен семестър или учебна година – редовна форма на обучение. Същото се превежда от лицензиран преводач и се представя пред НАП, за да бъде коригиран здравния статус на лицето, и то да може да ползва услугите, платени от НЗОК.
Важно условие е подаването на декларация Образец 7 от лицата, които се осигуряват здравно за своя сметка. Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, които не са осигурени на друго основание и се подава в структурата на НАП по постоянен адрес на задълженото лице.
Ако все пак младежите пропуснат да внесат навреме своите здравни осигуровки, преди да го направят е задължително да проверят актуалния размер на вече начислената лихва за забавяне. Най- лесно това може да стане от сайта на НАП на адрес www.nap.bg от справка за здравноосигурителния статус. Справката може да се направи и по телефона на: 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАнкета на 24shumen.com: Само 10% от шуменци си позволяват почивка без ограничен бюджет
Следваща статияШуменските „таралежи“: В парка, в библиотеката, на море или на село – важното е да сме във ваканция!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here