дом Общество Не амнистия, а отсрочка за плащане на данъците на вероизповеданията, решиха от...

Не амнистия, а отсрочка за плащане на данъците на вероизповеданията, решиха от ГЕРБ

2
ДЯЛ

Няма да има амнистия на задълженията на вероизповеданията, а разсрочване. Новината съобщиха шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов.
Промените в Закона за вероизповеданията предвиждаха да бъдат опростени задължения в размер на 8.2 млн. лв., по-голямата част от които на мюсюлманското вероизповедание, припомня БНТ.
ГЕРБ промениха позицията си след множество критики в публичното пространство, затова че се толерира едно вероизповедание и са влезли в сделка с ДПС.
Как точно ще се разсрочат задълженията, ще стане ясно в следващите дни.
Критиките за опрощаване на дълговете на мюсюлманското вероизповедание са накарали управляващите да ревизират позицията си.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ заяви пред медията: Правим отсрочване на задълженията, натрупани до края на 2018-та година, а не амнистиране както беше досега. Нито политическа партия ГЕРБ, нито ПГ на ГЕРБ, нито МС има някаква договорка или извиване на ръце от страна на ДПС. Това придоби вече и политически оттенък, което е недопустимо, когато говорим за вероизповедания и религия.
Промяната в подобно решение отново идва на базата на обществените реакции и дебата, като крайната цел е законът да стане работещ, заяви Владислав Горанов.
Финансовият министър обясни още, че отсрочката на задълженията не е иновация, а съществуващ законов способ.
„През времето, през което задълженията са отсрочени, те остават дължими и върху тях се начислява лихва. През цялото време на отсрочването те са обезпечени с имущество в достатъчен размер“, каза Горанов.
Сега заради дълговете на мюсюлманското вероизповедание имамите не получават заплати.
Според финансовия министър ще се даде възможност законът за вероизповеданията да изпълни основната си цел – финансиране на възнагражденията на свещенослужителите от различните вероизповедания да могат да бъдат частично осигурени със субсидия от бюджета.
ДПС отказаха коментар за решението на ГЕРБ, а от Главното мюфтийство заявиха пред БНТ, че са взели решение да не коментират промените до окончателното приемане на Закона за вероизповеданията.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНиколай Нанков в Шумен: Новият управител на ВиК ще вземе присърце цената на водата в Шумен
Следваща статияС обработка на „Шуми Марица“ започна Големият концерт в памет на Панчо Владигеров (видео)

2 КОМЕНТАРИ

  1. Добре че се вдигна пукотевица, иначе щяха да опростят над 8 милиона. Какво ни дреме за заплатите на имамите бе, сума народ не си получава заплатите, на коя фирма сте опростили задълженията?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here