дом Култура Отново уникален: На 60 години Красимир Арсов подреди репроспективна изложба

Отново уникален: На 60 години Красимир Арсов подреди репроспективна изложба

0
ДЯЛ

Ретроспективна изложба от 45 живописни платна подреди в Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен един от най-колоритните художници Красимир Арсов. Той посвещава внушителната експозиция на своя 60-годишен юбилей и 40 години творческа дейност. Поводът за арт събитието уважиха кметът на Шумен Любомир Христов и заместникът му Боян Тодоров.
Разтворена книга, в чийто измерения читателят потъва и усеща, така доц. Ростислава Тодорова- преподавател в ШУ „Еп.Константин Преславски“ определи изложените живописни творби в малък и голям формат.

Видна е една динамика и търсения в стила на Арсов като художник, сподели тя. И открои влиянието на фантастичната живопис, както и афинитета към приказната живопис. А всички тези влияния са преработени през таланта на автора. Наблюдава се една амалгама, която е неподражаема и много силно разпознаваема за Арсов, като утвърдено име в гилдията на шуменските художници.
Доц. Тодорова отчете и любовта към експеримента, заиграването с дребните детайли. Както и любопитство към различните техники.
От по-голям и среден формат Арсов изведнъж влиза в по-малки формати и успява да стигне до малките неща. А това е нещото, което не е по-силите на всеки художник.
Умел разказвач в картини, категорична бе доц. Тодорова. Виждаме един вълшебен разказ, който те води от събитие на събитие, от страница в страница. И който те кара да се вглеждаш не само в цветните и ярки петна, но да съзерцаваш и детайлите и разказаното в платното.
„Свидетели сме на цялостна история, която се ниже и тази вечер“, подчерта тя. Елементите, по които се разпознава са риби, птици, отворени и затворени прозорци. Пътища. Тотеми, фигурата на звездоброеца. Както и рождества и възкресения.
Картини, заредени с енергия и сила, бе кратката, но съдържателна оценка на директора на Галерията Деян Евтимов.

Красимир Арсов е започнал своя творчески път в далечната 1984 година с участие в обща художествена изложба. През годините той има над 46 участия в регионални и национални изложби, 12 зад граница. Негови творби са притежание на институции и колекционери в България, Гърция, Канада, САЩ, Франция, Германия и Обединените арабски емирства, Словакия, Италия и Испания. Член е на Международната асоциация за пластични изкуства към Юнеско.
„Благодаря на любими, приятни хора, които ме уважиха с присъствието си. Но най-вече на Община Шумен, която ме подкрепи да реализирам този проект“, заяви Красимир Арсов.

Художникът : Имам чувството, че на времето съм бил индианец
– Може ли да наречете изложбата, равносметка за изминалия творчески път, г-н Арсов?
– Това, което представям е само една малка част, от нещата които имам. Подбрал съм максимално доброто. И идеята ми бе да си паснат нещата, като едно цялостно представяне. Сложно е.
– Тотемът /бел.авт. животно, по-рядко растение, издигано в култ при някои социални групи/продължава да присъства като любим сюжет в творчеството ти. Защо?
– Той винаги си е съществувал в съзнанието ми. Този тотем го има даже само в един детайл. Дори в цяла работа. Страстта ми към този елемент е дълбоко залегнала в мене. Имам чувството, че на времето съм бил индианец, или художник-мексиканец.
– Християнските символи като кръста, също се открояват.
– Така е. Има и риби. А рибата е преди кръста.
Снимки: Николай Калев
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменски диалект оживява в сборник-разкази на журналиста Станислав Буковалов
Следваща статияДиригент от Аржентина и пианистка от Япония в поредния концерт на Симфониета-Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here