дом Общество Отличия: Генералният консул на Русия връчи юбилейни ордени на ветерани от войните

Отличия: Генералният консул на Русия връчи юбилейни ордени на ветерани от войните

0
ДЯЛ

На официална церемония в читалище „Добри Войников “ в Шумен Генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Клеманов връчи юбилейни ордени „75 години от победата във Великата отечествена война“ на петима ветерани. Двама от тях са на 100 години, един на 99, двама на 98 години.
Отличията бяха раздадени от името на президента на Русия Владимир Путин. Медалите за ветераните, които нямаха възможност да присъстват получиха техни близки и кметове на населени места. Сред тях е и столетникът от Върбишкото село Маломир Ахмед Льотев.

12 са живите български участници в Първата и Втората световна война в Шуменска област.
„От края на войната изминаха 75 години. Войната, от която не се завърнаха мнозина, които останаха завинаги по бойните полета“, заяви полк. Мишо Йорданов, военен историк в обръщение към ветераните. Достойни ли сме ние за тяхната саможертва, попита той. И допълни, че в списъка на безсмъртните полкове има българска воля, българска дързост, български талант.
„Поклон пред героите, които преди 75 години промениха живота ни, вечна памет на всички, които оставиха костите си и проляха кръвта си по бойните полета на Европа“, заключи той с пожелание куражът на бойците да бъде „наше вдъхновение“.
„Тази победа струваше много на народите на бившия Съветски съюз – 27 милиона жертви, почти 2/3 са цивилно население. Тук сме, за да почетем българските ветерани, които се вляха в Трети украински фронт“, заяви Генералният консул Клеманов. За нас е чест да слушаме разкази за войната и да вземаме пример от Вас, категоричен бе дипломатът.
„За събитията от Втората световна война трябва да си спомняме, защото живеем в толкова размирен свят, че започнахме да чувстваме свободата и спокойствието, в което живеем като даденост. Но те не са даденост“, каза зам.-кметът на община Шумен д-р Светлана Маркова. Според нея, ако ние не си познаваме историята, ще си объркаме бъдещето. Тя пожела на ветераните живот, здраве и сили, за да има повече срещи с тях, не само на юбилеи.
На церемонията присъства и директорът на Областния съвет на БЧК в Шумен Пламен Петров.
Българско-турската търговско индустриална камара пък изненада приятно ветераните с лични дарения.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПри съседите: Задържаха баща и син лихвари, иззеха 22 коли, злато и пари
Следваща статияУчителка от Попово намери на улицата 600 лв. и ги предаде в полицията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here