дом Общество Отлагат възстановяването на Паметника-портал на Седми пехотен Преславски полк

Отлагат възстановяването на Паметника-портал на Седми пехотен Преславски полк

0
ДЯЛ
Проект от 2017 г.

Възстановяването на Паметника-портал на Седми пехотен Преславски полк в Шумен се отлага за неопределено време. На днешното заседание на Областната комисия „Военни паметници” беше огласено писмо на Министерството на отбраната (МО), с което не се одобрява предложеното ситуиране на монумента под ъгъл спрямо бул. „Славянски”. Освен това, според министерството, предлаганият проект е с дължина около 14 м. докато разрушеният паметник е бил с дължина около 20 м. Така въпросът за определяне на мястото и визията на паметника-портал беше върнат за ново разглеждане от специалната общинска комисия, включваща представители на Инициативния комитет за възстановяване на монумента, община Шумен, архитекти, художници, общественици.
Припомняме, че въпросната комисия проведе близо десет заседания преди да предложи паметникът да бъде изграден от южната страна бул. „Славянски” – в пространството между последната сграда на Артилерийския факултет и Военната прокуратура и да е под ъгъл 30 градуса спрямо булеварда с цел да се избегне при провеждане на тържествени ритуали пред него, войнските части да бъдат сторени с гръб към Паметника на загиналите във войните шуменци, който се намира в съседство. Авторът на неодобрения проект арх. Красимир Генов не се съгласи с предложението на Военното министерство за промяна на положението на паметника и заяви, че ако то бъде прието, той ще се откаже от авторските си права.
Възстановяването на паметника на Седми пехотен Преславски полк (Седма пехотна Преславска дружина) е включено в Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война. Поради сериозните разногласия сред членовете на специалната общинска комисия относно избора на място, то се бави вече втора година. Освен това отпуснатите за целта от МО 25 000 лв. са крайно недостатъчни, защото количествено-стойностната сметка за настоящия проект е показала, че ще са необходими 75 000-80 000 лв., а ако се наложи преместване на подземна инфраструктура – около 130 000 лв. Това предвижда обявяване на набирателна кампания, която обаче не може да стартира докато Военното министерство не съгласува някакъв проект. Поради това, членове на Инициативния комитет изразиха опасенията си, че паметникът-портал на Седми пехотен Преславски полк няма да бъде възстановен изобщо.
Два нови монумента бяха вписани в Областния регистър и картотеката на военните паметници на територията на Област Шумен. След изминаване на цялата необходима процедура по проектиране, финансиране и съгласуване през миналата година са открити Паметник на загиналите жители на община Върбица във войните за обединение и Паметна плоча на участниците и загиналите във войните от с. Върбяне.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСъветниците отхвърлиха докладната за временна комисия за водата
Следваща статияВ Каолиново отбелязаха Международния ден на майчиния език

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here