дом Култура Откриха театралния фестивал „Нова българска драма“ в Шумен

Откриха театралния фестивал „Нова българска драма“ в Шумен

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Кметът на Шумен Любомир Христов и директорът на театъра Димитър Димитров запалиха огъня на Фестивала „Нова българска драма“. В Деня на града началото на престижния форум за българска драматургия бе поставено с издигане на хоругвата на ДКТ „Васил Друмев“-Шумен.
По традиция присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметника на възрожденците Васил Друмев и Добри Войников.

Снимка: 24shumen.com

Театралната фиеста започна със представлението „Задявки надигравки“ от Съби Събев.
„Това издание на фестивала се посвещава на 165 години от първото театрално представление в България, което е играно в Шумен. Градът носи духът на тези първи българи, които съградиха основите на държавата. Фестивалът е част от културната тъкан на Шумен. Нека запазим това, което са ни предали нашите предци“, заяви Димитър Димитров.
Снимка: 24shumen.com

Той благодари на кмета Любомир Христов, че и в това трудно време Общината е подкрепила „Нова българска драма“.
В тазгодишното издание на форума участват пет конкурсни спектакъла. В категорията „Авторски прочит“ за наградата ще се борят шест нови български пиеси. Тази година селекционер на фестивала е проф. Ромео Попилиев.
Програмата на театралния форум ще бъде открита тази вечер от 19.00 часа с постановката „Илинден“ на ловешкия драматичен театър.
Жури на тазгодишното издание на фестивала са театроведът проф. Камелия Николова, проф. Пламен Марков – преподавател по актьорско майсторство и режисура, сценографът проф. Светослав Кокалов, композиторът Калин Николов и актьорът Михаил Мутафов.
За първи път международното участие на фестивала ще бъде онлайн. В YouTube канала на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен ще бъдат излъчени постановките на:
Театър „Мария Филоти“ – Браила, Румъния – „Играта“ от Димитър Маринов, режисьор Димитър Димитров – 12 –и май от 10.00 ч.;
Московски областен държавен куклен театър, Русия – „Бягство в приказката“ от Димитър Маринов, режисьор Наталия Пахомова – 13-и май от 10.00 ч.;
Линковете към тях ще бъдат публикувани и на страницата във Фейсбук и ще бъдат активни 12 часа.
В съпътстващата програма шуменската публика ще види три документални филма за знакови личности от историята на театралното изкуство – проф. Гриша Островски (12-и май от 11.30), проф. Сашо Стоянов (14-и май от 14.00 ч.) и Кръстьо Мирски (15-и май от 17.00 ч.), предоставени от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Кинолентите ще бъдат прожектирани в камерна зала.
Онлайн ще бъде излъчен спектакъла на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ – „Българска мистерия“ – автор Станислав Семерджиев, реж. Маргарита Божилова – на 11-ии май от 15.00 ч. Едновременно онлайн и в камерна зала на 13-и май от 17.00 ч. ще бъде излъчен спектакъла „История Ти /ти/ в мен“ – автор и режисьор Възкресия Вихърова на Университетски театър Нов български университет–София.
Темата на творческото ателие тази година е „Неизвестното от света на драматургията“.
То ще се проведе на 15 май от 11.00 часа. Насоки за писане ще направят проф. Камелия Николова – театровед, Димитър Димитров – драматург и Елица Йовчева – режисьор.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВ Деня на Шумен стотици деца се веселиха в Градската градина
Следваща статияСлънчева сряда

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here