дом Общество Откриха новата учебна година в Шуменския университет

Откриха новата учебна година в Шуменския университет

0
ДЯЛ

Откриха днес новата академична учебна година в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, съобщиха от учебното заведение. Заради усложнената епидемиологична обстановка, ограниченията и изискванията за дистанция, бяха поканени само първокурсниците, а събитието бе излъчвано на живо в профила на университета във Фейсбук и в официалния канал в youtube.
1 320 първокурсници прекрачиха прага на ШУ за първи път днес.
Тържеството започна с ритуал по вдигане на знамената и поднасяне на цветя на признателност пред паметника-Свитък. Знамето на Република България издигна доайенът сред преподавателите в нашия университет професорът по живопис Димитър Чолаков, творец с европейски измерения, носител на множество награди, с десетки самостоятелни изложби и участия в международни и национални научни проекти, колективни изложби и пленери. Знамето на Европейския съюз издигна най-младият преподавател в нашата академична общност – Ася Асенова от катедра „Журналистика и масови комуникации“ във Факултета по хуманитарни науки и докторант в същата катедра. Знамето на Шуменския университет издигна Борислава Красимирова Павлова, носител на Наградата на Ректора за 2019.
Иконом Красимир Капитанов, председател на църковното настоятелство на храма „Свети Три Светители“ в Шумен, и протойерей Иван отслужиха водосвет за здраве и благоденствие.
Ректорът на Шуменския университет проф. д.и.н. Георги Колев поздрави присъстващите с думите: Радвам се, че виждам толкова млади хора пред себе си и Ви уверявам, че не сте сгрешили с избора си. Нашият Университет е наследник на Плисковско-Преславската книжовна школа и носи името на един от най-добрите ученици на светите братя Кирил и Методий. Тук имате възможност да се обучавате в над 70 акредитирани бакалавърски специалности, над 100 магистърски и 55 докторски програми. 340 преподаватели, 200 от които хабилитирани, ще Ви предадат своите знания, умения и опит. 150 служители ще се грижат за Вас. Бъдете сигурни, че ще се чувствате уютно при нас. На добър час!
Проф. Колев връчи Наградата на Ректора за 2019 г. в категорията Научни постижения на Борислава Павлова, студент в специалност Биология и химия, и на Екатерина Константинова, студент в специалност Компютърни технологии за автоматизация на производството.
Екатерина Константинова отправи специално послание към новоприетите студенти: Днес зa вaс зaпочвa едно четиригодишно приключение. Ще получите много знaния и опит, които ще ви подготвят зa успешнa кaриерa. И кaкто всяко ново нaчинaние, нaчaлото е трудно и пътят е нерaвен, но могa дa ви уверя, че крaйнaтa цел си зaслужaвa.
Ще нaмерите помощ и рaзбирaне от преподaвaтелите си и ще зaвържете приятелствa, които ще ви подкрепят в трудни моменти.
Тук ви доведе еднa мечтa и ви пожелaвaм никогa дa не се откaзвaте от нея, колкото и невероятнa дa е тя, зaщото с упоритост, труд и мaлко късмет можете дa промените светa.
Към академичната общност отправиха пожелания за успешна учебна година кметът на община Шумен Любомир Христов, областният управител на област Шумен проф. Стефан Желев, председателят на Националното представителство на студентските съвети в Република България Даниел Парушев, ректорът на Мелитополския държавен педагогически институт „Богдан Хмелницки“ проф. А. Солоненко и екипът на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“-Шумен.
Първокурсниците положиха академична клетва за съпричастност към Университета. На вниманието им бе представено първото знаме на висшето училище. То е принадлежало на учителския институт “Доктор Петър Берон”, открит в Шумен през 1919 г. със заповед на Министерството на образованието. През 1964 г. Институтът прераства във Факултет – филиал на Софийския университет “Свети Климент Охридски” и така преди 56 години се слага началото на висшето образование в Шумен. През 1971 г. филиалът се преобразува в самостоятелно висше училище. През 2005 г. най-старото знаме на Шуменския университет е реставрирано и заема полагащото му се почетно място в ритуалите.
Снимка: ШУ
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКлуб „Български език и творчество“ започва дейност в читалище „Добри Войников“
Следваща статияЧетири години затвор за Веселин Марешки за изнудване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here