дом Култура Откриха Национална кръгла маса за живота и творчеството на Панчо Владигеров

Откриха Национална кръгла маса за живота и творчеството на Панчо Владигеров

0
ДЯЛ

Национална кръгла маса на тема „Творческото наследство на Панчо Владигеров: минало, настояще бъдеще“ бе открита вчера в залата на едноименния музеен комплекс в Шумен. Двудневният научният форум е част от програмата за отбелязване на 120 години от рождението на композитора.
Организатори на проявата са Община Шумен и Катедра „Музикална естетика, музикално възпитание и изпълнителство“ в Шуменският университет с подкрепата на Регионалния исторически музей в града.
„Панчо Владигеров е творец, който получава световно признание и слава още приживе. Целта на тази кръгла маса е да освети важни моменти от живота и делото на композитора“, заяви при откриване на форума проф. Стефан Хърков. Той припомни факта, че по стечение на обстоятелствата Панчо Владигеров се ражда в Цюрих, но детските си години прекарва в Шумен, а колоритът на града от онова време е изиграл голяма роля при формиране на творческата личност на композитора.

„Целта на този научен форум е дасе отдаде нужното внимание на живота и делото на Панчо Владигеров. На много научни конференции е говорено за това, но темата „Шумен и Владигеров“ никога не е била систематизирана във времето“, каза Диана Дечева – изпълнителен директор на фондация „Панчо Владигеров“.

В Националната кръгла маса със свои доклади участват студенти, докторанти и преподаватели от Шуменския университет, Национална музикална академия „Панчо Владигеров“, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив.
Своите разработки върху творчеството на Панчо Владигеров представиха студентите и докторантите. Днес форумът продължава с четене на доклади и дискусии.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТомбола за лоялни клиенти организира Енерго-Про за Световния ден на потребителя
Следваща статияДържавата се заема с овладяване популацията на безстопанствените кучета в страната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here