дом Общество Откриват ловния сезон за пернати в събота

Откриват ловния сезон за пернати в събота

0
ДЯЛ

Ловният сезон за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива на 10 август, събота. По време на ловния излет ловците имат право да отстрелят до 15 пъдпъдъка, до 10 броя гривяк, гугргулица, горски бекас и обикновена бекасина. Забранено е използването на електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.
Всеки ловец трябва да притежава редовен ловен билет, както и разрешително за отстрел за съответната дата. Ловуването за дребен дивеч се извършва в събота и неделя и дните, обявени за национални празници. За спазване изискванията на Закона за лова всяка година се правят проверки от съответните институции, като се следи да не се превишават дневните норми за отстрел и да не се използват на забранени устройства.
По време на лов се забранява още употребата на алкохол и наркотични вещества. Ще се следи и за спазване на промените в Закона за оръжията, като пушките ще се транспортират до мястото на лова със заключващ механизъм, а пистолетите в специален куфар. Всеки ловец трябва да е с облекло със сигнален цвят и да спазва указанията на ръководителя на лова /при групов лов/, за да се избегнат инцинденти, които биха помрачили излета.
Заради очакваното засушаване и високите температури през август се забранява и паленето на огън в горите. Опазването на зеленото богатство на България е отговорност не само за служителите на горските и ловни стопанства, но и за всички ползватели на различни продукти и услуги от горските територии.
Експертите на Североизточното държавно предприятие напомнят, че в края на лова всеки трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си, за да не се пренася вируса на АЧС от една територия в друга. Остатъците от храна и опаковки от различни продукти да не се изхвърлят сред природата, а да се прибират от ловуващите, защото това също е начин за пренасяне на болестта.
От СИДП пожелават положителни емоции на хората от ловните сдружения на Североизтока, както и на гостите на ловните стопанства и наслука!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПреображение Господне е, небето се отваря за нови надежди
Следваща статияШуменци отново подкрепиха Чавдар Ангелов, чиито деца могат да бъдат отнети

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here