дом Общество Отец Красимир Капитанов: Да помогнем още едно сърце – църква да тупти...

Отец Красимир Капитанов: Да помогнем още едно сърце – църква да тупти в Шумен

0
ДЯЛ

По инициатива на местния бизнес започна благотворителна кампания за набиране на средства, които ще бъдат вложени в строителството на най-новата църква в Шумен в кв. „Тракия“. Открита е банкова сметка. До момента са събрани 16 хиляди лева. Строителни материали са предоставили Автомагистрали „Черно море“ и Бетонов възел „Тича“.
Припомняме, че на 24 февруари 2018 година Варненският и Великопреславски митрополит Йоан положи основния камък в предстоящия градеж на най-новия храм в Шумен „Св. Райко Шуменски“.

Владиката спази църковната традиция като изписа кръст и го поръси със светена вода. В богослужението, което предшестваше ритуала участваха свещеници от Шуменска духовна околия, кмета на Шумен Любомир Христов, заместниците му, общински съветници и много граждани.
„Разбрах за желанието на християните тук да се изгради храм”, заяви владиката. И благодари на кмета, за да се реализира това дело.
„Ние винаги сме разбирали храма като здание от човешки души, а не само тухли, камък и строителен материал”, отбеляза той. Според него един храм значи още един дом за молитва, място където Божията благодат ще бъде за успеха на хората.
Митрополитът изрази задоволство за това, че духовенство и светската власт са обединени в усилията за съграждането на храма.

Отец Красимир Капитанов: Да помогнем още едно сърце – църква да тупти в Шумен

– Отче, как възникна идеята за построяване на храм в кв. „Тракия”?
– В нашия град, за голямо съжаление, има две църкви „Св. Възнесение Господне”, една от най-старите сгради и храм „Св.Св.Три Светители”, в която служа вече 24 години, построена от шуменския еснаф.
В свещеническите среди има израз, че един свещеник през своя живот трябва да издаде един сборник с проповеди или да построи параклис/храм. Така идеята за построяване на църква беше моя. Споделих с митрополит Кирил. Той ми каза да подготвим всичко и определим място. Благодарение на съдействието на добри хора от Община Шумен успяхме да уредим място в кв. „Тракия”. Първата копка я направи дядо Кирил. А дядо Йоан пожела още веднъж да направи копка и да положи основен камък. Както и стана.
– Трета година върви кампания за набирането на средства за изграждането на храма. Открита е банкова сметка за дарения…
-Да, так а е. Набират се средства, но всичко става много бавно, много мудно. Искам да се обърна към всички живеещи в нашия град, не само в „Тракийския квартал”. Храмът е на Божия народ. Свещеникът служи известни години и в един момент си отива от този свят. Но храмът си остава на хората, а не на свещениците, нито на владиците. Ние служим и проповядваме словото Божие в храмовете.
Апелът ми е, всеки да помогне, за да има църква. В един организъм най-важният орган е сърцето. И е хубаво още едно сърце да тупти в нашия град.
Митрополит Кирил казваше, колкото повече са духовните острови в това бурно море на живота, толкова по-добре е за едно населено място.
– До момента постъпиха ли дарения за построяването?
– Митрополит Йоан вече преведе 30 хиляди лева, доколкото си спомням. От дарения бяха събрани 15 хиляди лева, по време на честване на годишнина на фирма. Общинският съвет в Шумен също помогна, като средствата са вложени в строителните дейности. Парите бяха гласувани преди това. И ние вече сме ги отчели. Всичко се ревизира.
В града има около 100 фирми. Ако всяка даде около 2 хиляди лева това са 200 хиляди лева. И по хиляда да даде пак са от полза.
– Колко ще струва цялото строителство?
– Не се ангажирам с цифра. Когато съм бил в Украйна, често задавам въпроса „Колко струва изграждането на една църква?”. И отговорът знаете ли какъв е?
– Какъв?
– Казват, за нас няма такова понятие цена. Ние всички се включваме.
– Строителството изцяло по проекта ли е или има промени?
– В началото храмът трябваше да бъде много по-голям и с крипта. Това беше желание на митрополит Кирил. Това не е лошо. Може да се използва за неделно училище, трапезария за бедни хора… Но годините са такива и за съжаление ще остане само църква с прилежаща сграда отстрани за канцелария и неделно училище.
– Жители на кв. „Тракия” поискаха ли да имат храм в своя квартал?
– Разбира се. Имаше инициативен комитет.
– До къде стигна строителството на църквата към този момент и какво предстои ?
– Положена е основата. Излята е първа плоча. Издигнати са няколко колони.
– През 2022 година ще бъде чествана 200 годишнината от смъртта на св. Райко Шуменски, убит на 14 май 1802. Неговото име ще носи най-новата църква в Шумен. Прогнозата Ви, ще бъде ли завършена до тогава?
– Надяваме се храмът да бъде изграден и осветен за годишнината. Има случаи, когато хората са пренасяли камък по камък, за да съградят Божия дом. Така е с камбанарията в кв. „Дивдядово”, камък по камък е бил пренесен от Румъния.

Средства за новостроящия се храм „Свети Райко Шуменски“ се набират по следната сметка:

Банка ДСК
BG06STSA93000017343194
IBAN: STSABGSF
Храм „Свети Свети Три светители“

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПредставят книжка 24 на алманаха „Златоструй“
Следваща статияСанкция до 10 бона грози ОП „Чистота“ за замърсяване на Камчия с отпадъчни води от сметището

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here