дом Общество Отбелязваме Международния ден на майчиния език

Отбелязваме Международния ден на майчиния език

0
ДЯЛ

С богата програма – песни и танци на майчин език в петте общини на Шуменска област – Венец, Хитрино, Каолиново, Никола Козлево и Върбица ще бъде отбелязан Международния дни на майчиния език. Празникът се чества за първи път през 2000 година и е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света.
Богатството на турския фолклор чрез танца ще представят учениците от 8 – ми клас от Средно училище „Никола Й.Вапцаров“ в село Венец.
„По-малките ученици са подготвили песни на турски език и ще участват в празника, който традиционно се организира от Общината“, заяви за 24shumen.com директорът на училището Селиме Кърджалиева.
Читалищата в община Хитрино също ще спазят традицията. „Културните прояви, посветени на Деня на майчиния език, фигурират в културните календари на тези духовни институции, сподели зам.-кметът Илхан Ахмед.
Според ЮНЕСКО всяка инициатива за насърчаване и разпространение на майчиния език е не само част от езиковото многообразие, но и пособие за повишаване на осведомеността относно езиковите и културни традиции по света. Организираните прояви са индикация за разбиране, толерантност и диалог.
Датата е избрана в памет на събитието 21 февруари, 1952 г., когато в Дака, столицата на днешен Бангладеш, от куршумите на полицейски служители са били убити студенти – участници в демонстрация за защита на родния си език, бенгалски, който те са поискали да се признае за официален език на страната.
Днес в света се говори на повече от 6 000 езика. 2 500 от тях са застрашени от изчезване, като 33 са европейски.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОдобриха мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете в Шуменско
Следваща статияЕкоинспекцията призова за опазване на диворастящите растения