дом Общество Окръжната прокуратура протестира правилници на Общинските съвети в Шумен и Велики Преслав

Окръжната прокуратура протестира правилници на Общинските съвети в Шумен и Велики Преслав

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Правилниците за организацията и дейността на Общинските съвети в Шумен и Велики Преслав са били атакувани от Окръжната прокуратура в Шумен по линия на надзора за законност. Протестираните разпоредби засягат правомощията на председателите на общинските съвети при командироване на общински съветници, без значение дали в страната и чужбина.
Тази разпоредба е в разрез с Наредбата за служебни командировки и специализации в чужбина, според която заповедите за командировки в чужбина на общински съветници се издават от кмета на общината.
При командироване без напускане пределите на страната се прилага Наредбата за командировките в страната. В този случай според магистратите, внесли протестите, по аналогия се прилага същото решение и компетентен да командирова съветниците не е председателят на местния общински съвет, а кметът.
Окръжната прокуратура в Шумен е внесла в Административния съд и протест срещу Наредба за отглеждане на кучета на територията на община Шумен, приета от общинския съвет в града. Според общинската наредба собствениците на кучета с поставен микрочип се освобождават от такси за първата година от регистриране на домашния любимец, а това не е така съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. Атакувана е и санкционната разпоредба за нарушение, свързано с разхождане на опасни кучета без повод и нашийник. Според наредбата глобата е в размер на 50 лв., а в закона същото нарушение се санкционира с глоба от 100 лв.
Предстои внесените от Окръжната прокуратура в Шумен протести да бъдат разгледани от Административния съд в града.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСлед обучение с новото оборудване: Горските ще гасят пожари до 60 минути
Следваща статияУчилището в Тушовица остава в историята