дом Икономика Окончателно: 9% ДДС за ресторантьори, хотелиери, книги, бебешки храни и пелени

Окончателно: 9% ДДС за ресторантьори, хотелиери, книги, бебешки храни и пелени

0
ДЯЛ

По-ниски данъчни ставки за ресторантьори, кетъринг, книги, бебешки храни и пелени, прие Народното събрание на второ четене. Те ще се облагат с 9% ДДС.
На 10 юни бе окончателното гласуване на предложените по-ниски данъчни ставки за някои сектори в страната. Промените в Закона за изменение и допълнение на ДДС бяха одобрени без дебат.
Така от 1 юли този данък ще бъде редуциран от 20% на 9% за ресторантьорските и хотелиерските услуги, с което управляващите целят да преодолеят негативните икономически последици от пандемията и извънредното положение, което остави затворени за 2 месеца обектите в този бранш. Мярката е временна и ще остане в сила до края на 2021 година.
С 9% ДДС ще се облага настаняването в хотели и други подобни обекти, като в това число влиза и отдаването под наем на места за къмпингуване и каравани. По-ниска ставка ще има за услугите в сектора на кетъринга и ресторантьорството.
Това обаче няма да се отнася за продажбата на алкохол, независимо дали става дума за силна спиртна напитка, бира или вино. 20% ДДС ще плащат и туроператорите.
От по-ниската ставка ще се възползват още издателите, които доставят книги, хартиени и електронни, а също учебници, учебни комплекти, детски книжки и др. Намалява се облагането и на храните за бебета и малки деца, пелените и подобни бебешки артикули.
Предложението бе на председателя на ДПС и народен представител Мустафа Карадайъ и колегите му Делян Пеевски и Йордан Цонев, с което от партията се надяват да допринесат за преодоляване на негативната демографска статистика в страната.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАпаш задигна пари, бижута и храна от къща в Марково
Следваща статияЖените в областта са по-дълголетни от мъжете

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here