дом Общество Одобриха мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете в Шуменско

Одобриха мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете в Шуменско

0
ДЯЛ

Мерки срещу разпространението на болестта африканска чума по свинете в Шуменско бяха набелязани днес по време на заседание на Областната епизоотична комисия. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация в града.
Предвижда се провеждане на заседания на общинските епизоотични комисии до 26 февруари.
Ще се извършват проверки от представители на ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни и умрели източнобалкански диви свине и при откриване на болни животни ще се сигнализира в ОДБХ-Шумен. Планирани са разяснителни кампании и обучения на ловците във връзка с предприемане на мерки за биосигурност и предотвратяване проникването на вируса в населените места. Предвижда се провеждането на срещи със собствениците на свиневъдни обекти на територията на област Шумен и извършване на засилен ветеринарномедицински контрол в свиневъдните обекти за спазване мерките за биосигурност и клиничен надзор в тези обекти, като при възникване на съмнение ще се вземат проби за анализ.
Мерките предвиждат да не се допуска излизане на свине по улици и сметища и изхранване с кухненски отпадъци, както и изхвърляне на кухненски отпадъци по сметища, улици и около селата, контрол за което се възлага на кметовете на населените места и Регионалната инспекция по околната среда и водите. При съмнение за повишена смъртност на свине в населените места незабавно трябва да се уведомява Областната дирекция по безопасност на храните.
Ще бъде осъществяван постоянен контрол и налагане на санкции при установяване на нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор“, както и ще се извършва контрол от органите на МВР и официалните ветеринарни лекари върху нерегламентираното движение на свине на територията на областта.
От Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен представиха информация за разпространяването на заболяването до момента, според която болестта на територията на нашата страна се среща основно при диви прасета. От проведеното последно заседание на областната комисия през месец юли 2018 година до сега в България има регистрирани 5 огнища на заболяването при диви прасета и само едно- при домашни свине.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия11 бойци ще бранят честта на „Шуменска крепост“ на Държавното първенство по кикбокс
Следваща статияОтбелязваме Международния ден на майчиния език

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here