дом Общество Обявиха официално първи случай на Африканска чума в Шуменско

Обявиха официално първи случай на Африканска чума в Шуменско

0
ДЯЛ

Със Заповед РД11-1639/08.08.2019г. на директора на Българската агенция по безопасност на храните е обявен първично възникнал случай на болестта Африканска чума при диво прасе на територията на община Върбица, област Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.
На 6.08.2019 г. около 17.00 ч. при обход на горските територии служители на Държавно горско стопанство-Върбица са намерили полуразложен труп на диво прасе в местност „Елешница“, отдалечена на около 10 км от село Бяла река, община Върбица. На 7.08.2019г. пробата е изпратена за изследване и късно вечерта на 8.08.2019 г. взетата проба е потвърдена като положителна за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.
Тази сутрин беше свикана спешна оперативна среща за набелязване на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болестта, в която участваха заместник-областният управител Петко Шаренков, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска, д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, директорът на Североизточното държавно предприятие инж. Веселин Нинов, експертът по лова на предприятието инж. Тервел Стефанов, директорът на Държавно горско стопанство Върбица инж. Муса Кязъм.
Незабавно от днес е ограничен достъпът на пътя, който е единствен към местността „Елешница, с жива охрана и бариера. На мястото започва монтирането и на охранителни камери, които ще контролират преминаването през нощта. Оттам минават туристически маршрути и днес ще бъдат поставени указателни табели със забрана за преминаване по туристическите пътеки, с писмо ще бъде предупреден Български туристически съюз.
Съгласно Заповед РД48-48831.07.2019 г. на Министъра на земеделието, храните и горите, заместник-областният управител Петко Шаренков препоръчва на кмета на община Върбица да издаде заповед и да бъдат предупредени всички пастири, гъбари, събирачите на трюфели и дървосекачите, че се ограничава достъпа до този район. В изпълнение на Заповед РД48-48831.07.2019г, със заповед на директора на Североизточното държавно предприятие, ще се извършва ежедневен обход и претърсвания на района, ще бъдат подготвени и места за загробване, съгласно изискванията на БАБХ.
По информация на кмета на община Върбица на територията на общината е имало единайсет стопанства тип „заден двор“, в които са се отглеждали общо 27 свине, като всички прасета са доброволно заклани и прибрани от стопаните.
Заместник-областният управител Петко Шаренков свиква заседание на Областната епизоотична комисия на 12 август-понеделник, от 15.00 ч.
Снимка: pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВладислав Карамфилов – Въргала: Директорът на шуменския театър трябва да бъде махнат!
Следваща статияДават до 200 000 евро за проекти за намаляване на депонирани отпадъци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here