дом Общество Обявиха нулев прием за три специалности държавна поръчка в ШУ

Обявиха нулев прием за три специалности държавна поръчка в ШУ

0
ДЯЛ

В три специалности държавна поръчка в Шуменския университет ще има нулев прием за учебната 2019/2020 година. Това са специалност „Системи за сигурност“ в професионално направление „Национална сигурност“, „Журналистика“ и „Връзки с обществеността“ в професионално направление „Обществени комуникации и информационни науки“. Това съобщиха за 24shumen.com от пресцентъра на висшето учебно заведение. От там уточниха, че в трите специалности ще се приемат студенти само в платена форма на обучение.
В общо 16 професионални направления тази година няма да има прием.
Това засяга Аграрния университет в Пловдив, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Лесотехническия в София, Медицинския университет в Плевен, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски, университетът по хранителни технологии в Пловдив, Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Това пък обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който представи план приема в държавните висши университети за 2019/2020. Той поясни, че от 2016 г. министерството води политика за преструктуриране на приема. Броят на студентите, които да бъдат приети се определя въз основа на предложения от самите висши училища и това колко са приели миналата година, а за държавните той се определя и въз основа на оценката за учебната и научна дейност, реализацията и това дали професионалното направление е с по-голям очакван недостиг на пазара на труда.
„Общият прием в държавните висши училища за бакалавър, магистър и доктор ще бъдат 43 276.
В това число, първи курс бакалавър, след завършено средно образование са 36 984, което е с 1700 бройки по-малко от миналата година. В частните училища приемът за бакалаври, след завършено средно образование е 8200. Общият прием на студенти бакалавър в държавните и частни университети ще бъде близо 45 200“, уточни министърът и добави, че общият прием в частните университети ще бъде 12 300, от които над 4100 са местата за магистър, след завършена степен бакалавър.
Вълчев подчерта, че министерството не може да се меси в приема на частните висши училища.
„Миналата година имаме 92% изпълнение на държавно финансирания прием в държавните висши училища, и 50% изпълнение на приема в частните висши училища. Тази година очакваме същите проценти да се изпълнят, което означава че между 37000 и 37500 ще бъдат приети след завършване на гимназия, което е 68%. Този процент е по-нисък, от този който сме имали преди 4 години, но е значително по-висок отпреди 30 години, тогава е бил 30%“, обясни министърът и подчерта, че в сравнение с 2015 държавно финансираният прием е бил 58 хил. лв., а днес е 43 хил. лева, което е намаление с 26%.
Той подчерта, че тази година очакват по-ниско изпълнение на държавния прием, защото се увеличава броят на професионалните направления, където има ниско търсене.
„Само в няколко приоритетни професионални направления успяваме да постигнем по-значително увеличение на приема. Това са информатика и компютърни науки, компютърна и комуникационна техника, педагогика и ветеринарна медицина“, добави още той.
Вълчев заяви, че е драматичен очакваният недостиг на преподаватели по математика и физика, информационни технологии. Аграрният сектор също страда от липса на специалисти, в инженерните професионални направления – хидроинженери, енергетика, машиностроене също се очаква сериозен недостиг.
Снимка: Mon.bg
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНай-добрите стрелци на СИДП ще мерят сили на национално състезание
Следваща статияС флашмоб започнаха честванията на 130 години от предучилищното образование в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here