дом Общество Обявиха извънредно положение в България

Обявиха извънредно положение в България

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Извънредно положение, от 13 март до 13 април, бе обявено в България поради усложнената и динамична обстановка с разпространението на KOVID-19 у нас. Крайната мярка бе предложена от Министерски съвет и бе одобрена от парламента с 201 гласа „за“. Депутатите възлагат на кабинета да предприеме всички мерки за овладяване на разпространението на коронавируса в страната.
Ограничават се пътуванията, събиранията на обществени места, социалните контакти.
До момента 23 са положителните за KOVID-19 у нас. Сред диагностицираните има и три деца на 4, 7 и 11 години. При тях няма обаче симптоматика. От болеста почина и жена на 66 години.
Броят на всички обработени проби е 1 400. Гнездата на инфекцията в страната са три – Плевен, Габрово и София.
„На прага сме на епидемия. Може да я очакваме другата или по-другата седмица. Целта е да се забави и ограничи разпространението на KOVID-19“, обясни председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал проф. Венцислав Мтафчийски. Той уточни, че болниците в България разполагат със 740 инфекциозни легла, но има капацитет те да се увеличат до 1 400.
Държавата ще закупи нови 200 дихателни апарата. Те обаче ще бъдат доставени през май.
„Лекарите в контакт със заразени остават в болниците под карантина“, обясни още проф. Мутафчийски.
Главният санитарен инспектор Ангел Кунчев потвърди, че се намираме на прага на епидемия, но успокои, че няма място за паника. „Трябва да се спазват всички предписания за хигиена и ограничаване на социалните контакти“, припомни Ангел Кунчев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПолицаи спасиха бойни кучета, собственикът – в ареста
Следваща статияВМРО-Шумен в помощ на възрастните и болни хора

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here