дом Култура Общи славянски празници сближават българи и руснаци

Общи славянски празници сближават българи и руснаци

0
ДЯЛ

При изключителен интерес и зрителска аудитория в Североизточна България се отбелязват славянските празници Сирни заговезни, Масленица и Кукеров ден.
„Това е чудесен повод за сближаване на българи и руснаци, които са в братски отношения от векове“, казват организаторите от руски клуб „Славяни 2000“.

Иначе с Масленица в славянската страна се изпраща зимата и посреща пролетта.
В Шумен пред Читалище „Добри Войников 1856“ звучаха руски песни в изпълнение на вокалната група „Рябинушка“. На клада бе запалено чучелото „Масленица“, което се прероди в русокоса красавица. Хубавицата припомни, че в петък зетьовете могат да поканят тъщите си на гости, а в събота предстои празникът на зълвите.
Като на истински празник гостите бяха почерпени с ароматни блини и мед.
За финал двайсет кукери от група „Арапи“ обиколиха читалищната сграда, за да прогонят злите сили.
В неделя във Варна в комплекс „Св.Никола“, хотел „Фамилни къщи“ ще бъде организирана отново Масленица под ръководството на Татяна Гаршенина, председател на сдружение „Наше время“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСирни заговезни е, искаме и даваме прошка
Следваща статияЗа хората и улиците

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here