дом Политика Община Шумен ще разполага със 104 милиона лева през 2021 година

Община Шумен ще разполага със 104 милиона лева през 2021 година

0
ДЯЛ

Бюджетът на Община Шумен за 2021 г. е в размер на 104 млн. лв., 64 млн. лв. от които са с държавен характер. Капиталовата програма е на стойност над 17 млн. лв. Предвижда се поемането на три дългосрочни кредита на обща стойност 16 106 000 лв. – за ремонт на улици и осветление, и обновяване на Младежкия дом и Летния театър.
Зам.-кметът по финанси Татяна Костова отбеляза, че поради епидемичната обстановка има спад в изпълнението на местните приходи през 2020 г. с 10.5 на сто спрямо планираното. Въпреки това за 2021 г. са заложени 5 на сто ръст спрямо отчета за миналата година и местните приходи са предвидени да достигнат 26 660 000 лв. Привлечените външни средства са в размер на 25 000 000 лв.
Веселин Пенчев (БСП) коментира, че увеличението на бюджета се дължи изцяло на повишените държавни стандарти. 70 на сто от средствата в капиталовата програма са от предходни години, отбеляза още Пенчев. От 17 000 000 лв. едва 5 000 000 лв. са нови разходи. В капиталовата програма не са предвидени средства за преасфалтиране на улици и нови тротоари. Средствата за култура в селата не са разпределени по равно, каза още Пенчев. Не са разпределени справедливо и средствата за училищата. Бюджетът не отразява нуждите на шуменци, не решава техните проблеми, а задълбочава неравенствата. Поради това групата на БСП няма да подкрепи бюджета, декларира Пенчев. Той повтори искането на БСП за отпускане на 1 000 000 лв. за белодробно отделение в МБАЛ – Шумен и 500 000 лв. за обновяване на кв. „Херсон”.
Кметът на Любомир Христов не се съгласи с твърдението за намаляване на местните приходи. Те са се увечили от над 17 млн. лв.
през 2012 г. на над 25 млн. лв. за 2020 г. Освен това са заделени 1 660 000 лв. за текущи ремонти на улици. След приемане на бюджета на Общинския съвет ще бъде представен списък с улиците, които ще се ремонтират с тези средства. Ще бъдат изградени и три нови улици в кварталите „Боян Българанов” и „Дивдядово”, каза още Христов.
Даниела Русева (ДБГ) отбеляза, че при 68-процентов дял на държавните приходи в бюджета на Община Шумен не може да се говори за финансова децентрализация на местната власт. Освен това преходният остатък, който е 25 млн. лв., никога не е бил толкова голям. Русева настоя списъкът с улиците за ремонт да бъде представен предварително на Общинския съвет, който да го одобри. Съветничката предложи още кметът на Община Шумен да оттегли жалбата си срещу решението на Общинския съвет за увеличаване на заплатите на кметовете на населени места.
Добромир Драев („За Шумен”) отбеляза, че първо трябва да се оправи водопреносната мрежа, след което да се асфалтира.
Бюджетът за 2021 г. дава едно продължаващо развитие на община Шумен, оцени Красимир Костов („Български социалдемократи”).
В края на дебатите кметът на с. Мадара Неделчо Неделчев прочете декларация, с която изрази мнението си, че в бюджета за тази година жителите на малките населени места са пренебрегнати спрямо градските жители.
Сериозни спорове предизвика предложението на БСП за отпускане на средства за ремонт на определени улици и паркинги, които не са включени в проекта за бюджет. Кметът Христов обясни, че са отделени 1 660 000 лв. за ремонт на дадени улици, и ако бъде прието предложението на БСП, някои от тях ще отпаднат. При гласуването 22-ма общински съветници подкрепиха искането на БСП. По предложение на социалистите с 25 000 лв. беше увеличена и сумата за младежки дейности.
Не бяха приети редица предложения на съветника Добромир Драев и искането за собствен бюджет на кмета Неделчо Неделчев.
Бюджетът на Община Шумен за 2021 г. беше подкрепен с 23 гласа „За”. Въздържаха се 14 съветници от БСП и ДПС.
Поради напредване на времето докладните записки от 13 до 34 ще бъдат разгледани на заседание в понеделник от 9.00 часа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВМРО-БНД в Шумен номинираха кандидатите си за депутатскита листа
Следваща статияКарадайъ – водач на листите на ДПС в Шумен и Кърджали! Делян Пеевски го няма, засега

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here