дом Общество Община Шумен с най-много подадени молби за подпомагане на осмокласници

Община Шумен с най-много подадени молби за подпомагане на осмокласници

0
ДЯЛ

38 семейства в Шуменска област са подали молби за отпускане на еднократна помощ за осмокласници – 250 лв. в Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Шумен.
Най-много са заявленията за община Шумен – 24. Следват Велики Преслав, Венец и Хитрино, съобщи пред 24 shumen.com директорът Мартина Драгнева.
Условията са доходите на родителите 12 месеца назад трябва да са 450 лв. средномесечно на член от семейството, удостоверение от училището, че детето е записано в осми клас.
Веднага след влизане в сила на заповедта се изплаща първата половина от сумата, а втората след началото на втория учебен срок.
Дирекцията извършва проверка дали детето ходи на училище и да няма неизвинени отсъствия в рамките на един месец.
„Ежемесесечно се правят такива проверки. И в случай, че не е спазено едно от двете условия, сумата трябва да ни бъде възстановена“, уточни Драгнева.
За първи път държавата отпуска този вид финансова помощ за осмокласници. Вече десет години с идентична помощ се подпомагат семействата на първокласниците.
Според нея има голям интерес към помощта за по-големите ученици.
Тя се позова на анализи на Министерството на образованието, които показвали че точно сред осмокласниците е най-висок броя на отпадащите.
„Целта ни е да ги задържим, да няма отпадане“, категоричен бе директорът. Тя смята, че колкото са по-образовани учениците толкова по-добре за по нататъшното им развитие.
И за първокласници и за ученици от осми клас срокът за подаване на документи е до 15 октомври.
Друга търсена популярна помощ е за отопление.
От миналата година е увеличен достъпът на хората, които имат право на такова подпомагане. Сумата в сравнение с миналата година е завишена и е близо 500 лв. – 495.80 лв. А това предразполага още повече правоимащи да могат да кандидатстват.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВетеранът от Втората световна война Иван Бончев навърши 100 години
Следваща статияИздирваният Албен Сашев е открит при роднини във Варна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here