дом Общество Община Шумен приема заявления за ползване на лична помощ за хора с...

Община Шумен приема заявления за ползване на лична помощ за хора с увреждания

0
ДЯЛ

Хората с увреждания в община Шумен могат да подават заявления за ползване на лична помощ от понеделник 19 август, 2019 г.
Според Закона за личната помощ до 31 декември 2020 г. ползватели са хората с право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност. Ползватели са и децата с право на чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност. Децата без право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност също са ползватели съгласно закона.
Заявлението се подава по образец лично или чрез упълномощено лице до кмета на общината по настоящ адрес. Заявителят декларира, че няма да получава друга подкрепа за задоволяване на същите потребности за периода, през който ще му бъде осигурена лична помощ. Лицето с увреждане може да избере асистент, който да го обслужва. В случай, че не е посочен такъв, Община Шумен, която е доставчик на лична помощ, може да предложи асистент.
Към заявлението задължително се прилага направлението с определения брой часове, изготвено от Дирекция „Социално подпомагане” – Шумен. Затова препоръката към ползвателите, които все още нямат такъв документ, е да посетят първо Дирекция „Социално подпомагане“ – Шумен, за да бъдат определени необходимите часове. Броят на часовете за лична помощ се определя въз основа на четири степени на зависимост и варира до 168 часа месечно, според нуждите и състоянието.
Когато ползвател на лична помощ е дете с 90 на сто и над 90 на сто степен на увреждане, заявителят дава съгласие до 380 лв. от месечната помощ от общо 930 лв., която получава по Закона за семейни помощи за деца, да се превежда от Агенцията за социално подпомагане на общината, която е доставчик на лична помощ. Конкретната сума се изчислява според определения брой часове помощ, умножена по часовата ставка за положения труд от асистентите. Превеждането на средствата става след определяне на асистент на детето и сключване на трудов договор с него.
В случай, че ползвател на лична помощ е пълнолетен човек с 90% и над 90% степен на увреждане и с право на добавка за чужда помощ, заявителят за ползване на лична помощ трябва да даде съгласие същата добавка, която е в размер на 75% от социалната пенсия за старост, да се превежда от Националния осигурителен институт на Агенцията за социално подпомагане. Въз основа на съгласието в заявлението Агенцията за социално подпомагане превежда получените средства за добавката на общината.
Предоставянето на помощта ще започне от 1 септември 2019 г., като заявления за включване в механизма ще се приемат и след тази дата.
Заявлението и придружаващите ги документи се приемат на адрес: ул. „Цар Иван Александър“ №81, ет. 6, стая 606 (в сградата, където се помещава художествената галерия) Документи може да се получат на място. За допълнителни разяснения – телефон 054/800 157. Още информация може да се прочете на сайта на Община Шумен в секция „Социална политика“ в рубриката „Съобщения“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМалчугани се забавляваха на открит урок в къща „Авшарян“
Следваща статияОДМВР- Шумен с участие в националния форум „Пази живота на пътя“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here