дом Общество Общината с отговор на исканията на кмета на Мадара

Общината с отговор на исканията на кмета на Мадара

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Местната администрация в Шумен излезе със становище по искането на кмета на Мадара Общинския съвет да му възложи управлението на всички имоти – публична и частна общинска собственост на територията и в землището на селото. В докладната Неделчо Неделчев иска още да се възложи на отдел „Бюджет и финанси“ в Община Шумен да открие бюджетна сметка на село Мадара, да се определи процент по Наредбата и ЗОС, който да бъде превеждан по сметката на кметството, както и да се внесат парите, постъпили в местната хазна от наеми и продажби на общинска собственост на територията и землището на село Мадара.
В становището на Община Шумен се уточнява, че в докладната записка на кмета на Мадара не е приложен опис на конкретни имоти в селото.
„Не е ясно как предоставянето на всички имоти в населеното място ще доведе до заявените от кмета на селото цели, как с това действие ще се осигурят допълнителни финансови средства в полза на кметството“, се казва в становището на местната администрация. Там се посочва още, че според ЗОС имоти и вещи – общинска собственост се управляват в интерес на населението в общината съобразно разпоредбите на закона и с грижите на добър стопанин. В ЗОС се казва още, че придобиването, управлението и разпореждането с имоти и вещи – общинска собственост, се извършват под общото ръководство и контрол на Общинския съвет. Той определя имотите на територията на общината, извън имотите, които се предоставят за управление на съответните кметове на райони и кметства. Тази възможност е предвидена като изключение от общото правило и предполага предоставяне за управление имоти на кметовете на кметства при аргументирана необходимост за стопанисване на място на съответния имот.
В становището на Община Шумен се посочва, че голяма част от общинските имоти в село Мадара са земеделски земи, пасища, мери и полски пътища и такива, които се управляват по специални процедури.
Сред аргументите на местната власт в Шумен е и това, за да бъде едно кметство второстепенен разпоредител е е необходимо да му се води отделно счетоводство, да има своя банкова сметка, която да се следи и обслужва. Всички дейности трябва да се извършват с два подписа на кмета и лицето, отговорно за счетоводните записвания. Това означава допълнително раздуване на общинска администрация, чийто щат се изчислява на база броя на населението с постоянен адрес в общината.
Общинската администрация от три години разпределя по административно-счетоводен способ бюджет по кметства. Този бюджет има приходна и разходна част и не е балансиран, защото приходите на кметството не са достатъчни за покриване на всички разходи от местно значение. Административно-счетоводно разпределеният бюджет (служебен бюджет) се връчва на всеки кмет, който на тримесечие, получава и отчет за разходването му.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЖена от шуменския квартал „Дивдядово“ е намерена убита
Следваща статияПредставят книжка 24 на алманаха „Златоструй“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here