дом Здраве Обмислят удължаване и затягане на противоепидемичните мерки

Обмислят удължаване и затягане на противоепидемичните мерки

0
ДЯЛ

Обмисля се затягане на противоепидемичните мерки. Това заяви доц. Ангел Кунчев по време на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. „Обмисляме да удължим и затегнем противоепидемичните мерки в страната. Към момента извънредното положение ще се удължи до края на ноември, а при нужда и след това“, обяви доц. Кунчев.
Препоръчва се работата в офисите да се ограничи до 50% от служителите. Всички ученици от 5 до 12 клас да преминат в електронна среда на обучение. Да се прекрати провеждането на всички извънкласни форми.
Всички университети в страната да преминат в неприсъствена форма на обучение. Ще се върне и зеления коридор между 8.00 и 10.00 часа за пазаруване на граждани над 65 години.
Заведенията, които все още не са затворени, по всяка вероятност ще работят само до 22.00 часа.
Ще се даде право на здравния министър да командирова медици.
„Считаме, че по отношение на медицинския персонал, определен като контактен на коронавирус, следва да не се прилага 10-дневна карантина, а да бъдат освобождавани от карантина и да останат на работа след отрицателен PCR тест, направени минимум на третия ден след контакта, което намалява риска от предаване на заразата в много голяма степен, а и ни осигурява възможност да ползваме този персонал, от който се нуждаем“, каза още доц. Ангел Кунчев.
С 388 заразени на 100 000 души България е на 17-о място в Европа и на четвърто на Балканския полуостров по заболяемост, показват данните за изминалите две седмици. Със смъртност от 5.20 страната ни е десета на Стария континент и четвърта на Балканите.
Расте коефициентът на заболяемост и с него се повишава и смъртността. Между 30 и 35 процента от тестваните у нас са положителни. Средният брой на тестваните у нас достигна 900 на 100 000 души, като за Европа този показател е 2 000.
Към момента в страната са заети 30% от COVID леглата и 20% при интензивните.
Към този момент 90 медицински лица са хоспитализирани у нас.
1 700 флакона Ремдесивир са пристигнали вчера. Още 4 300 се очаква да бъдат внесени следващата седмица. Има изготвен единен протокол за лечение на COVID-19.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗадържаха 18-годишна шуменка за притежание на наркотици
Следваща статияПускат допълнителни автобуси за Архангелова задушница

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here