дом Здраве Област Шумен е на 5-о място в страната по брой хоспитализирани

Област Шумен е на 5-о място в страната по брой хоспитализирани

0
ДЯЛ
Колаж: 24shumen.com

С 82-ма пациенти с COVID-19 на лечение в Многопрофилната болница в Шумен, областта е на пето място в страната по този показател. Това оповести на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър проф. Костадин Ангелов. „Навлизаме в сериозна фаза на епидемията в страната“, заяви проф. Ангелов.
Област Шумен е и сред шестте региона в червената зона по заболяемост. В критичната зона са още София, Пловдив, Благоевград, Бургас.
Средният показател на заболяемост у нас е 136 на 100 000 души. По този критерий сме на 22 място в Европейския съюз.
По смъртност страната ни е на девето място в Европа и на четвърто на Балканите.
Поради усложнената обстановка в страната и големият брой заболели лекари и медицински сестри ще се наложи в отделенията да се наемат на работа и студенти, бе обявено още на брифинга.
В страната има 65 лаборатории сертифицирани за PCR тестове. Резултатите от тях се признават в страните от Европейския съюз. Над 10 лаборатории в страната работят по европейски стандарт.
Общо 185 частни лаборатории у нас докладват ежедневно положителните случаи установени при тях.
С над 600 PCR теста Националната референтна лаборатория е рекордьор по обработени проби за денонощие. Работи се на цикли между 46 и 96 проби.
„Броят на тестовете, които ежедневно се правят у нас е повече от някои държави на Балканите, но по-малко от страните в Европейския съюз. PCR тестовете са приети за най-сигурни в света. Контактният със заразен трябва да се тества четири дни след контакта“, категоричен бе проф. Тодор Кантарджиев.
Бързите антигенни тестове са за доказване на ген на COVID-19, ако той е положителен човек може да заразява. „Този тип тестове са подходящи за училища, детски градини, центровете за спешна помощ и преди прием в болнични отделения.
Проф. Кантарджиев уточни, че в момента в страната няма грип. „Той се разпространява през ноември и декември. Пикът му в страната обичайно е януари и февруари“, обясни още проф. Кантарджиев.
По време на брифинга здравният министър Костадин Ангелов призова всички директори на здравни инспекции и болници да не излизат в отпуск, а в този труден момент да останат на работните си места.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПоредна акция на „Капачки за бъдеще“ в Шумен на 24 октомври
Следваща статияС най-ниска смъртност в Шуменско са общините Върбица и Венец, а най-висока е тя в Хитрино

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here