дом Общество Областният управител отмени заповед на кмета на Нови пазар, той обжалва пред...

Областният управител отмени заповед на кмета на Нови пазар, той обжалва пред Административен съд

0
ДЯЛ

Областният управител отмени като незаконосъобразна заповед на кмета на Нови пазар в частта, касаеща забраната за посещения на търговски обекти на територията на община Нови пазар.
Повод за отмяната е депозирана жалба до областния управител от 20 март от фирма и съдружниците й, изразили несъгласие със заповед №315/16.03. на кмета. Иска се отмяната й в частта, касаеща забраната за посещения на търговски обекти. Приложена е фактура за платен наем на търговски обект и заповед на министъра на здравеопазването, съобщиха от местната администрация.
Извършена е служебна проверка в областна администрация. Установено е, че кметът при пълна липса на компетентност и в противоречие с актуализираната заповед на министъра на здравеопазването въвежда противоепедимични мерки на територията на общината до 29 март или до отмяната на извънредните мерки, наложени от Националния оперативен щаб. А именно в т.ч. 1 от заповедта кметът забранява посещенията и на всички търговски обекти при липса на законова компетентност кмет на община да въвежда допълнителни или ограничаващи мерки по отношение правата на гражданите.
Припомня, се че кметът има единствено правомощия по чл.63 ал.4 от Закона за здравето да създаде необходимите условия за изпълнение на мерките, въведени от министъра на здравеопазването. А средствата за осъществяването им да се осигуряват от общинския бюджет.
Указано е, че градоначалникът може да се разпорежда единствено при нарушаване, но не и да създава нови, или по-строги правила. Не трябва да има превишаване на правомощията и без възпроизвеждане на текстове и забрани, вече съдържащи се в заповед на компетентен орган, посочва областният управител проф. Желев.
Заповедта може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс пред Административен съд Шумен.
„Вече съм обжалвал заповедта пред АС. Областният управител не се е запознал с преписката от общинския кризисен щаб, с мотивите, заради които съм възложил тези забрани“, заяви пред 24shumen.com кметът на Нови пазар Георги Георгиев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВодата идва утре сутринта
Следваща статияОблачно и хладно

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here