дом Общество Обезщетяват стопаните за избитите домашни прасета, забраняват лова около Върбица

Обезщетяват стопаните за избитите домашни прасета, забраняват лова около Върбица

0
ДЯЛ

Стопаните от Шуменско, които доброволно унищожиха прасетата в личните си дворове ща бъдат обезщетени със сумата за дезинфекция.
Компенсацията ще получат и стопанствата тип „заден двор“ в община Върбица. Те са общо 11, а отглежданите животни в тях бяха 27 на брой. Това реши днес на заседание Областната епизоотична комисия, която набеляза нови мерки за борба с разпространението на болестта Африканска чума по свинете.
Парите ще се изплащат по предварително изготвени списъци.
По време на заседанието бе обявено, че всички собственици на стопанства тип „заден двор“ в областта доброволно са унищожили прасетата си, като са проявили разбиране към ситуацията.
Забранява се ловът, включително и на пернат дивеч, в района на местността „Елешница“ на територията на община Върбица, където миналата седмица бе регистриран първия случай на заразата. Забраната важи за 200 квадратни километра от инфектираната зона. Това са 8 километра в радиус от мястото на заразата.
Започва и прилагане на указанията за дезинфекция на моторните превозни средства и земеделска техника, влизащи в определената инфектирана зона около огнището на болестта във Върбишко.
Започва и незабавното изграждане на преграда на единствения път водещ до местността „Елешница“. Границите на инфектираната зона ще бъдат обозначени с табели.
До утре трябва да е готова и дезинфекционна площадка със слама и препарат за превозните средства, свързани с дърводобива в района и на превозните средства на претърсващите гората служители.
Пропускателния пункт ще има жива охрана през деня, а нощно време ще се наблюдава с камери.
Започва масирано претърсване за трупове на умрели диви свине в инфектираната зона. Обходите ще се правят без кучета и минимум по два дни в седмицата в продължение най-малко на два месеца, докато в две последователни претърсвания не се открити трупове на умрели свине, положителни за Африканска чума.
След обходите ще се прави задължителна дезинфекция на дрехи, обувки и превозни средства на претърсващите.
При откриване на труп ще се взема проба от обучено лице, а мястото ще бъде под карантина при всички посочени за ситуацията мерки за неразпространение на вируса извън инфектираната зона. Трупът на мъртвото животното ще се загробва в одобрена за целта яма на СЖП.
По спешност ще се определи трупосъбирателна площадка в инфектираната зона, с цел недопускане разпространението на вируса извън заразената зона.
Забранява се подхранването на диви свине в карантинната територия.
Да се прекрати дърводобива в инфектираната зона до две седмици след възникване на огнището на Африканска чума, с изключение на транспортиране на добитата на временни горски складове дървесина при спазване мерките за биосигурност.
Кметовете на на населени места в община Върбица трябва незабавно да уведомят населението, дървосекачи, гъбари, туристи, пастири,за възникване на огнище на болестта.
Туристическите пътеки трябва да се обозначат с информационни табели, забраняващи навлизане в територията с огнище на Африканска чума.
Да се засилят мерките за биосигурност в промишлените свинеферми, фамилните свинеферми тип А, стада ИБС и връчване на предписания на управители и собственици.
Да се организира и проведе среща със собственици на стада ИБС, с цел обсъждане мерките за биосигурност в стадата, с цел запазване на популацията от заболяването Африканска чума по свинете, решиха още членовете на Областната епизоотична комисия. Бе прието да се продължи контрола за недопускане на нерегламентирано придвижване на живи животни, месо и местни продукти от свинско месо.
В срок до 26 август да бъдат изготвена информацията по общини и малки населени места, отнасяща се до брой лични стопанства тип „заден двор“, брой заклани доброволно свине, отглеждани там и съответните съпроводителни протоколи, съгласно указанията на Министъра на земеделието, храните и горите /при получаване от МЗХГ в Областна администрация Шумен, незабавно ще бъдат предоставени на кметовете на общини от областта./
Местните управи в 10-те общини на Шуменско, ОБДХ-Шумен, РЗИ-Шумен, РИОСВ-Шумен, ОПУ-Шумен, „Шумен – Пътнически автотранспорт“ ООД, ОД МВР-Шумен, СИДП-Шумен, РДГ-Шумен, ЛРД „Сокол“ – Шумен и ОД „Земеделие“ – Шумен да продължат със стриктния контрол по изпълнението на взетите решения на заседанията на Областната епизоотична комисия, проведени до момента.
Директорът на СИДП-Шумен, директорите на държавните горски и ловни стопанства и председателят на ЛРД „Сокол“ –Шумен на територията на областта да продължат дейността си по претърсването на горските и ловни райони, съгласно дадените заповеди и разпореждания и по време на лов и при констатиран случай на намерено умряло диво прасе, незабавно да сигнализират на тел. 112, на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99 или на служителите на ОДБХ-Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОпашки и нерви пред Паспортна служба в Шумен
Следваща статияВ 11 области в страната средната брутна заплата е над 1 000 лева, в Шумен – 997 лева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here