дом Здраве Няма регистрирани случаи на заболели от Африканска чума свине в областта

Няма регистрирани случаи на заболели от Африканска чума свине в областта

0
ДЯЛ

Заседание на Областната епизоотична комисия се проведе днес във връзка с усложнената обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете.
„Ситуацията е много сериозна и призовавам институциите да работят в пълна координация с цел недопускане проникването на заболяването на територията на област Шумен“, заяви пред членовете на Областната епизиотична комисия заместник-областният управител Петко Шаренков. Той съобщи, че във връзка с обявените на 11 юли превантивни мерки, в 10-те общини са проведени срещи с кметовете на населените места и стопаните и са раздадени информационни материали.
„В област Шумен към настоящия момент няма случай на положителна проба от заболяването Африканска чума по свинете. В резултат на решение на епизоотичната комисия от 11 юли, беше извършена инвентаризация на всички свиневъдни обекти на територията на област Шумен. Седем са промишлените свинеферми с 62 055 броя свине, фамилните свинеферми тип „А“ са 12 с 1497 свине и 16 стада порода „Източнобалканска свиня“ с 1440 броя свине или общо се отглеждат 65 000 броя свине“, каза д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен. По думите й от извършените проверки и клинични прегледи в обектите до момента няма признаци на заболяването. „Проведени са срещи със собственици на всички категории свиневъдни обекти, с председателите на ловно-рибарските дружинки, с регистрираните ветеринарни лекари. Всички са запознати с обстановката, с отговорностите на всеки един и засилване на мерките за биосигурност“, каза д-р Баева. „Положението е изключително сериозно и опасно, вземаме необходимите мерки и всички трябва да проявим голяма отговорност“, каза директорът на ОДБХ д-р Катя Райкинска.
Комисията прие допълнителни превантивни мерки за предотвратяване възникването на заболяването Африканска чума по свинете на територията на област Шумен, като следващото заседание на комисията е насрочено за 25 юли.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКомисията за защита на личните данни започва производство в НАП
Следваща статияЕкарисажът vs ОДБХ: Нов епизод от драмата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here