дом Здраве Няма да затягат мерките у нас въпреки скока на заразените с COVID-19

Няма да затягат мерките у нас въпреки скока на заразените с COVID-19

0
ДЯЛ

Няма да се затягат противоепидемичните мерки в страната въпреки скока в броя на новозаразените от последните дни. Това заяви на брифинг премиерът Бойко Борисов. „След консултация с Националния оперативен щаб преценихме, че затягане на мерките не се налага. Страната вече е добре подготвена. Разполагаме с достатъчно предпазни средства и медикаменти. В момента вирулентността на вируса е много по-слаба в сравнение с началото на кризата през зимата“, уточни Борисов. Той подчерта, че независимо от повишения брой инфектирани, много малко от тях са настанени в болници. „Напротив броят на излекуваните е огромен. Всички починали шестима души от вчера са със сериозни съпътстващи заболявания“, заяви премиерът и информира, че с положителна проба за коронавирус е и директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов.
Борисов отново призова за стриктно спазване на дисциплина, дезинфекция и дистанция. „Прилагаме за лечение всичко, разрешено в Европа и света. Имаме достатъчно количества „Тамифлу“, „Азитромицин“, както и „Дексаметазон“, който в последно време се използва при лечение на тежките случаи“, уточни Борисов.
Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че страната ни прилага всички възможни механизми, за да може при откриване на ваксина, да сме сред първите, които ще я получат. „Клъстерите са основните случаи на вирусоносители“, заяви на брифинга министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
По думите му продължава да се изплащат 1 000 лв. бонус на всички медици от първа линия.
Относно отварянето на нощните заведения на 15 юни, а не на 30, Ананиев заяви, че винаги се търси баланса. Той информира, че няма сигнал за случай на COVID-19 там. На въпрос за отварянето на SPA центровете, министърът отговори, че вероятно това ще се случи началото на юли месец.
„Европа е заделила милиарди за ваксина. Има готовност, когато бъде изнамерена и произведена, да се закупят 400 000 000 бройки“, обясни още премиерът Борисов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗъболекар оказа първа помощ и спаси живота на припаднал на улицата мъж
Следваща статияПризив: Заради два потвърдени случая на коронавирус във Велики Преслав, спазвайте противоепидемичните мерки!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here