дом Общество НСИ: Средната заплата за третото тримесечие е 1 117 лева

НСИ: Средната заплата за третото тримесечие е 1 117 лева

0
ДЯЛ

Средната брутна месечна работна заплата за юли 2018 г. е 1 120 лв., за август – 1 095 лв., и за септември – 1 135 лева. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).
През третото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата e 1 117 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на 2018 г. с 0.7%.
Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление, са „Финансови и застрахователни дейности“ – с 5.6%, и „Административни и спомагателни дейности“ и „Образование“ – по 2.5%.
През третото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата нараства със 7.7% спрямо третото тримесечие на 2017 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 13.4%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 12.0%, и „Образование“ – с 10.2%.
Най-високи са средно месечните заплати в секторите:
– „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ – 2 661 лева
– „Финансови и застрахователни дейности“ – 1 815 лева
– „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 1 804 лева.
Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:
– „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 707 лева
– „Други дейности“ – 788 лева
– „Административни и спомагателни дейности“ – 881 лева.
Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2018 г. в обществения сектор нараства с 9.2%, а в частния – със 7.3%.
Депутатите взимат по три средни заплати за обществения сектор. Затова възнагражденията им ще нараснат с 90 лв. до 3 519 лв. Тези данни пък съобщи Агенция „Блиц“.
Председателите на комисиите в парламента ще взимат 4 750 лв., а председателят на Народното събрание и премиера – 5 454 лв.
Основната заплата на министрите става 4 574 лв., а на президента – 7038 лв. Заплатата на държавния глава се получава, като се удвои депутатската. Президентът взема и по 1,6% за всяка прослужена година отгоре, а Румен Радев има 35 години стаж в армията и 2 президентски, т.е. трябва да получава още 56% отгоре. Това прави общо около 11 000 лв. месечно.
Заплатите на премиера и министрите също се определят в зависимост от депутатските, но са малко по-скромни от президентската. Бойко Борисов получава с 55% по-висока заплата от основната депутатска, върху която му се начислява по 1% за всяка прослужена година. Борисов има над 30 години стаж и брутната му заплата вече е над 7 000 лева.
Министрите получават по 30% над основната депутатска заплата, т.е. без всякакви добавки и те вече са над 5 000 лева.
Високи заплати получават шефовете на регулаторни органи като КЕВР, КФН и други. Те се формират със специални закони и често са по-високи от тези на министрите. Така например шефът на КЕВР инж. Иван Иванов, получава 93% от три средни заплати за сектора. Това прави минимум около 5 500 лева без добавките за прослужено време.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗапочва застудяване, не тръгвайте на път с летни гуми
Следваща статияЧовешка небрежност подпали сухи треви и контейнер за смет

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here