дом Култура Нови паметници попълват Двора на Кирилицата в Плиска

Нови паметници попълват Двора на Кирилицата в Плиска

0
ДЯЛ

Паметниците на българския майстор на словото Йордан Йовков и поетесата Дора Габе ще бъдат открити на 22 октомври в Двора на Кирилицата в Плиска. Скулптурите са дело на Евгени Воденичаров и Зоя Лекова, съобщиха организаторите.
Руските класици Александър Грибоедов, Иван Крилов, Лев Толстой, Антон Чехов, Илф и Петров и Марина Цветаева също ще бъдат увековечени в Двора на Кирилицата.
Авторите на техните паметници са акад. Зураб Церетели, Алан Казиев, акад. Михаил Переяславец, акад.Александър Рукавишников, Александър Миронов и Евгения Дубровина.
Тържественото откриване ще започне в 15.00 часа, като след това за присъстващите ще бъде изнесена музикална програма. Церемонията ще завърши с поднасяне на венци и цветя на паметниците.
„С поставяне на чуждестранни паметници в Алея на писателите, предоставяме възможност на представителите на народите от кирилския свят, да дойдат в Плиска и да засвидетелстват своето уважение към България, като родина на Кирилицата“, съобщават от Двора на кирилицата.
От почти четвърт век скулпторът Евгений Воденичаров живее в САЩ и в момента е един от малкото скулптори в света, работещи за Холивуд. Негови скулптури участват в най-касовите продукции на “Дисни” и други холивудски компании. Той е автор на 9-метрова фигура на голямата кинозвезда на ХХ век Марлене Дитрих. На благотворителен търг по време на последната кандидат-президенстка кампания Евгени се съгласява на 50% отстъпка за своя пластика, ако се изпълни условието му да се снима с богатия купувач. Благотворителната кауза получава сериозни постъпления, след като в медиите се появява обещаната снимка, на която скулпторът е…с кандидата за президент – Доналд Тръмп.
Народният художник академик Зураб Церетели е автор на над 5 000 произведения от живописта, графиката, скулптурата, монументално-декоративното изкуство. По време на специализацията си в Париж (1964) общува с Пабло Пикасо и Марк Шагал. Негови композиции могат да се видят в много страни от света и в Русия: Паметникът на Доброто и Злото пред сградата на ООН в Ню Йорк (САЩ), “Раждането на новия човек” в Севиля (Италия) и Париж (Франция), “Да разрушим стената на недоверието” в Лондон (Великобритания), Паметникът на Колумб в Пуерто Рико, Паметникът на Петър I, оформлението на Храма на Христос Спасител, новата сцена на Болшой театър в Москва, конната статуя на казака Харко в композицията по случай 350-годишнината на основаването на гр. Харков (Украйна) и др. Церетели има над 20 самостоятелни изложби и множество участия в национални и републикански форуми. Той е единственят руски художник – кавалер на Ордена на Почетния легион (2010) и носител на още над 60 признания – държавни награди, ордени, медали, почетни звания.
Скулпторът от третото поколение на творческата династия Рукавишникови, народният художник на Русия е член на Президиума на Руската художествена академия, професорът от МГАХИ – Александър Рукавишников. Още през 1984 г. той печели любовта на публиката с необикновения паметник на Владимир Висоцки, с който са били големи приятели. Рукавишников е автор и на паметника, който е поставен на гроба на световно известният престъпен лидер Вячеслав Иванков-Япончик. Днес паметници на А. Рукавишников се издигат на знакови места по целия свят.
Необичайната визия на паметника на Илф и Петров е дело на скандалния автор, доцентът от Московската художествена академия Александър Миронов.
Миронов се утвърждава със свой оригинален авторски почерк, това доказва и паметника му „Тамбовская казначейша”, който предизвиква противоречиви реакции и скандални полемики.
Скулпторът на бюст-паметника на Лев Толстой е генералът от руската армия- академик Михаил Переяславец. Автор е на множество монументални композиции, паметници и художествени творби.
През 2018г. се навършват 130 години от рождението на обичаната поетеса Дора Габе и 190 години от рождението на руския класик Лев Толстой.
Снимка: Фейсбук, страницата на Двор на Кирлицата
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗапочна индивидуалната надпревара в конкурса „Гласовете на детската мелодия“
Следваща статияВ събота: Ограничение на движението в Ришки проход, колите ще се пропускат през 15 минути

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here