дом Култура Новият директор на театъра: Върнах се в Шумен, за да надграждам постигнатото...

Новият директор на театъра: Върнах се в Шумен, за да надграждам постигнатото от Илия Раев

1
ДЯЛ

Театрите в Шумен, Разград и Търговище ще имат общ афиш, но всяка трупа ще запази своето лице и културна политика, това обяви на първия си брифинг новият директор Димитър Димитров. Тази идея беше заложена в концепцията ми, с която кандидатствах пред Министерството на културата за поста, и ще я реализирам, уточни той.
С директорите на театрите в двата града Тодор Мадолев, Разград и Петър Петров, Търговище сме приятели и ще си помагаме взаимно. Предстои размяна на актьори и технически лица от един театър в друг, категоричен бе Димитров.
Целта на общия афиш била създаване на един нов по различен облик в естетическа посока и с нови постановки. Акцент в политиката на новия ръководител ще бъде да се разшири афиша откъм детски и куклени постановки с аргумента, че шуменският театър е длъжник на подрастващите. Като чисто стратегически ход Димитров определи включването на пиеси, които не са имали дълъг сценичен живот. Целта е да се избегне повторното влагане на инвестиции. Поне в първите години от мандата си директорът няма да поставя пиеси като режисьор. „Нямам нужда от изява, изявявах се по света“, лаконичен бе той. Стана ясно, че ще покани известни имена в театъра като Неда Соколовска, Стайко Мурджев, проф. Румен Рачев, Николай Гундеров. А бившият служебен министър Рашко Младенов ще се ангажира с подготовката на мюзикъл. Творчески проект ще бъде предложен и на режисьора Пламен Марков.
На въпрос на 24shumen.com предвижда ли срещи с изкуството на големия Мариус Куркински Димитров отговори, че обича да степенува нещата, познава големите в българския театър, но не е в етап, когато да покани „тежката артилерия“.
Шуменският театър няма да има сценограф. Ще работи с гастролиращи сценографи. Вече е назначен на щат режисьора Съби Събев. Международният фестивал „Нова българска драма“ остава приоритет за новия директор и ще продължи да привлича съвременни автори. Ново е да бъдат подготвени фестивални представления на английски и руски. А трупата на Шуменския театър да се изяви и зад граница.
Дълги години работих в Канада, идването ми в Шумен не е случайно. Идеята ми е да надграждам постигнатото от предишния директор Илия Раев, който вече не е между нас, сподели директорът.
Димитър Димитров е бил театрален директор в периода 92-94 година. Той е създател на формата „Нова българска драма“. Работил е като селекционер за Балканския полуостров. Създава и друг формат“Вълшебната завеса“ в Търговище, както и Балканския регионален фестивал „Театър за мир“ по време на войната в Босна и Херцеговина. През 2000 година заминава за Канада, тъй като получава виза като международно известен режисьор. През 2005 г. създава своя компания „Международен клуб на таланта“. Създава и своя частна театрална трупа. Както и фондация за подпомагане на обучението в изкуствата. Тази фондация е действаща и днес. Във фондацията няма българи.
„По-късно ще ви кажа защо няма“, каза Димитров. Гордее се, че е основател на асоциация на независимите драматурзи. Работил е в Холивуд, но не с актьори, а е селекционирал драматургия.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСъстоянието на бившите виетнамски общeжития притеснява живущите в близост
Следваща статияПриключват ремонтните дейности по ученическия стадион в Шумен

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here