дом Здраве Нова мода? Младежи „бягат“ от скуката, друсат се с … миша отрова...

Нова мода? Младежи „бягат“ от скуката, друсат се с … миша отрова и мухозол

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Марихуана, дизайнерски чай, екстази и амфетамини. Това са най-разпространените наркотици сред младежите в Шумен.
За притежание на наркотични вещества или техните аналози, от началото на годината до момента са установени 5 души на възраст до 18 години. 38 на брой пък са пълнолетните, които са имали у себе си наркотични вещества, установено при рутинна проверка от служителите на реда.
Възрастовата група на хората, които употребяват наркотични вещества се движи между 16 и 30 години. Случаите на задържани 14 или 15-годишни за наркотици са единични. Тази възрастова граница се запазва през годините, отчитат от ОД на МВР – Шумен. Най-често установявани за притежание, употребяване, разпространение и за държане, са момчетата.
Според отлично запознати, 16-годишните наблягат повече на наркотиците и по-малко на алкохола и цигарите. Сегашната младеж си купува обикновен чай заради ниската цена, към който прибавят различни медикаменти, съдържащи ефедрин и др., които влияят на нервната система. Най-новата мода пък е …цигара с миша отрова, мухозол, ацетон, лак и др., както и разредители.
Обикновено младежите си намират дрогата чрез интернет сайтове, дилъри, включително и от магазини. Поради липса на достатъчно средства пък, по-изобретателните си набавяли рецепти за направата им в социалната мрежа и сами ги пласирали. Консуматорите не знаели какво се съдържа в продадената им стока и често от една – две „дръпки“ или вдишвания, колабирали. Такива заявки за доставка на стока обикновено се осъществява на кодиран език, а самото предаване и приемане става по на скрити места по детски площадки, под камъни, в ограничителни колчета и др.
Подрастващите посягат към дрогата най-често от скука, любопитство или за да бъдат приети от „групата на отличниците“ и за да нямат проблеми в общуването с „отворените на деня“.
Синтетичните канабиноиди, които заливат пазара завоалирани като чай, соли, торове, са много опасни, тъй като ефектът от тяхната употреба е неизвестен, особено в съчетание с алкохол или енергийни напитки, твърдят запознати. Рискът от тежки интоксикации и увреждания е по-висок от този да се развие зависимост. Употребата на подобни вещества може да доведе до повишаване на сърдечния ритъм и кръвното, параноидно поведение, обърканост, остра бъбречна недостатъчност и ред други.
Българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди. Това показваха данните от изследвания преди няколко месеца сред тийнейджъри на възраст между 15 и 16 години и на пълнолетни лица до 30 години.
Експерти твърдят, че модата младежите да употребяват наркотици вече затихва в западните европейски страни, докато в България навлиза масово.
Според Националния център по наркомании вече има данни за развитие на амфетаминови и метаамфетаминови психози сред младите хора.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗавихрят пето издание на фестивала „Еньовска магия”
Следваща статияОбявиха резултатите от матурите за зрелостниците