дом Здраве Ниска раждаемост и застаряващо население в Шуменска област, отчете Здравната карта

Ниска раждаемост и застаряващо население в Шуменска област, отчете Здравната карта

0
ДЯЛ

При доста сериозни забележки бе гласувана и приета областната Здравна карта (ОЗК) за Шуменска област. Член на комисията, която изработи картата-лекар от МБАЛ-Шумен се въздържа от гласуване. ОЗК ще бъде предоставена на министъра на здравеопазването.
Остър недостиг на медицински специалисти по здравни грижи за областта, отчете в специално изготвено становище комисията. При необходими 418, работят едва 192 ма.
Дефицит е регистриран и при общопрактикуващите лекари. При предложени 115, работят 94. Тенденцията се запазва и при лекари по дентална медицина. При необходими 165, работят само 128.
Изводът-през последните години тенденцията на намаляване на броя на лекарите по дентална медицина и в останалите специалности се запазва. От друга страна е малко вероятно да има приток на млади специалисти поради по-малкия прием в медицинските университети, намаляващия интерес към медицинската професия поради ниското заплащане, миграцията към по- големите градове и емиграцията.
Анализът показва и други тревожни факти – необходимият общ брой легла на болничната помощ за областта е 1 183, при налични към момента 816. Формира се недостиг от 367 легла. 155 са липсващите легла за дългосрочни грижи, психиатрични и физиотерапия.
При изготвянето на ОЗК са взети под внимание здравно-демографските показатели – ниска раждаемост и застаряващо население.
Шуменска област е може би единствената, където пациенти предпочитат да се лекуват в здравни заведения на територията на други области. Това означава, че нашите лечебни заведения не са конкурентноспособни, заяви директорът на Регионалната здравна каса д-р Йорданка Пенкова. Това е факт, която не може да се регулира с ОЗК, категорична бе тя.
Според д-р Иван Димитров, управител на МБАЛ-Велики Преслав, потреблението на болнична помощ за област Шумен за един жител е далеч под средното за страната – 240 лв. А за Шумен е 160 лв. За София и Пловдив е характерно високо ниво от около 400 лв. Трябва да се положат усилия за полагане на повече здравни услуги, не само в болничната, а и в доболничната помощ. Той алармира, че при положение, че някои от медицинските стандарти са отменени от Административния съд, част от тях се появяват в сайта на Министерството на здравеопазването. По думите на д-р Димитров, притеснително е, че Методиката за изработване на ОЗК не съдържа задължителната оценка за въздействие.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУченици с дарителска кампания: „Добротата е един размер, който става за всички!“
Следваща статияД-р Иван Димитров: „Финансовата инжекция от 29 милиона лева“ не решава кризата в общинските болници

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here