дом Общество Николай Нанков в Шумен: Новият управител на ВиК ще вземе присърце цената...

Николай Нанков в Шумен: Новият управител на ВиК ще вземе присърце цената на водата в Шумен

1
ДЯЛ

„В Шуменска област са инвестирани 30 милиона лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ – в образователни заведения, в градска среда, улична мрежа, детски градини. По проекти ще бъдат обновени 7 училища в Шумен“. Това съобщи на дискусионна среща в хотел „Шумен“ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.
Форумът се провежда в рамките на платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“, на който присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, зам.-кметове, кметове на общини и кметове на кметства в областта. Както и представители на бизнеса и на неправителствени организации.
110,8 млн. лв. без ДДС ще бъдат инвестирани във ВиК инфраструктура в област Шумен. Проектът ще бъде финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, съобщи още Николай Нанков.
„За съжаление днес Южна България се развива с темпове, за които Северна България може само да мечтае. 80% от брутния вътрешен продукт се създава в тази част на страната. Там са съсредоточени 95% от инвестициите. Болка ни е, но диспропорцията съществува“, отчете зам.-министърът..
Този мандат е именно мандатът на Северна България, защото 1 млрд и 300 млн.лева са осигурени именно за строителството на автомагистрала Хемус. Само и единствено, убеден е той.
До края на тази година ще бъдат построени нови 10 км от автомагистралата.
За шуменския участък е даден старта миналата година. Имало 29 жалби от собственици на отчуждени имоти, но с част от тях е постигнато съгласие. В рамките на 1 календарна година ще бъдат завършени 16 километра и 320 м.
През 2022 г. „Хемус“ трябва да стигне до Велико Търново.
А през 2024 г . автомагистралата от София до Варна ше бъде завършена, колкото и оптимистично да звучи, прогнозира с известно самочувствие Нанков.
Той съобщи, че общинските кметове са се „наредили на опашка да искат ремонт на пътищата в техните общини“. Бюджетът на АПИ за ремонтни дейности обаче свършил.
Като успех зам.-министърът открои санирането на жилищните блокове в областта. Примерът – блоковете на Смядово, като естетика и качество на строителните дейности.
Засегната бе и темата за ВиК и цената на водата с кал.
„Предстои кадрова промяна във ВиК Шумен. Надявам се новият управител вземе присърце решаването на проблема с цената на водата. От значение тук е становището на ВиК дружеството и КЕВР, а не на Асоциацията по ВиК“, отбеляза Нанков.
ВиК инфраструктура ще се реконструира и доизгражда и в град Нови Пазар.
Заместник-министър Нанков определи проекта за област Шумен като най-смисления, защото с изпълнението му ще се решат основни проблеми за шуменци – високата цена и качеството на водата и затова е важно изпълнението му да стартира максимално бързо.
Цената на водата в областта може да бъде върната на старото ниво от 3,3 лв./куб.м от бъдещия шеф на ВиК оператора за областта, заяви Нанков. Крайно време е шуменци да имат нормална вода и калта в нея да остане в миналото, пожела той.
Над 50 млн.лева ще струва строителството на довеждащия водопровод от язовир Тича.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКрай на пушенето на наргилета на обществени места
Следваща статияНе амнистия, а отсрочка за плащане на данъците на вероизповеданията, решиха от ГЕРБ

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here